Ontdek wat er komt kijken bij het opzetten van een oral history project in deze handige video. Leer wat oral history is, hoe je een project opzet, verhalen vastlegt en archiveert.
Oral history is het verzamelen en bestuderen van levensverhalen, getuigenissen van mensen over historische gebeurtenissen en legt de betekenis die zij aan hun omgeving geven vast. Het gaat om verhalen die worden verzameld door middel van (open) interviews en door gebruik van andere mondelinge bronnen. Oral history vertelt de verhalen van groepen en gemeenschappen die weinig in de geschiedschrijving aan bod komen en draagt daarmee bij aan andere en nieuwe perspectieven op de hedendaagse geschiedenis.
Oral history levert aan de hand van (digitale) geluidsbestanden en video’s een auditief en visueel verslag voor toekomstige generaties.
Voor een goed oral history interview zijn de volgende aspecten van belang:
Metadatering is essentieel voor de toegang tot oral history collecties en voor het hergebruik van het bronmateriaal van een collectie.
lees meerEr zijn verschillende gespecialiseerde hulpmiddelen voor handmatige digitale transcriptie.
lees meerEnkele tips voor het (technisch) voorbereiden van het interview
lees meerAutomatic Speech Recognition, of ASR, is software waarmee opnamen van gesproken woord automatisch in tekst kunnen worden omgezet.
lees meerOp deze pagina staan voorbeeld-formulieren die gebruikt kunnen worden bij oral history projecten.
lees meer
Leerzame oral history video’s nu online
Afl. 1 Wat is oral history?
Afl. 2 Het interview voorbereiden
Afl. 3 Het interview opnemen
Afl. 4 Interviewtechniek
Afl. 5 Het interview verwerken en bewaren
Globaal stroomschema voor het inrichten van een oral history project.
Waar moet je allemaal aan denken?
Welke stappen moet je wanneer zetten?
lees meerMet de handleiding Stories in Motion kun je oral history interviews op een gestandaardiseerde manier creëren, beschrijven en digitaal toegankelijk maken. Zo maak je duurzaam hergebruik mogelijk, bijvoorbeeld voor (publieks) historisch onderzoek, onderwijs, documentaires en tentoonstellingen.
lees meerHoe kan ik grote bestanden verzenden?
lees meerVoordat je gaat interviewen is het belangrijk om goed na te denken over het archief waar je het materiaal wil opslaan. Maak heldere afspraken met het archief over de bestanden, welk bestandstype moet je aanleveren? Waar wordt het opgeslagen? Voor wie wordt het toegankelijk?
lees meerOp deze pagina staat de technische kant van opnemen van video met een videocamera op statief.
lees meerIn moderne videovergadersoftware zoals ZOOM is het vrij eenvoudig om de audioinstelling zo te wijzigen dat je iedere spreker op een apart kanaal kan worden opgenomen.
lees meerEen overzicht van gratis tools die helpen bij het transcriberen
lees meerHet Knooppunt Sprekende geschiedenis biedt regelmatig een online introductiecursus oral history aan.
lees meerIn de cursus maak je kennis met de oral history interviewtechniek. Met praktische oefeningen leer je hoe je een interview voorbereidt, uitvoert en opneemt.
lees meerEen praktische training Oral History Interviewtechnieken. Tweedaagse workshop vol met voorbeelden, illustraties, oefeningen en feedback.
lees meerNederlands Veteranen Instituut
Expertisecentrum
Jeoffrey van Woensel
Marjolein van der Werf
lees meerIn mei verzorgt Annegriet Wietsma (bekend van De Deventer Mediazaak) wederom een cursus Oral History Interviewen, maar nu voor het eerst niet online maar in real life!
Drie maandagavonden in de tolhuistuin in Amsterdam-Noord.
Meer lezen en ticket kopen kan hier:
https://lnkd.in/e8tF2H35
De bijeenkomsten vinden op 8, 15 en 22 mei van 19.30 tot 21.30 uur plaats in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord.
lees meerThe module Oral History and Artwork Life Stories aims to enable participants to make critical use of oral history as a research method in cultural heritage research.
lees meer