menu

Erfgoedlab | Hoe omgaan met polarisatie?

Kennis van en inzicht in polarisatie is belangrijk voor de erfgoedprofessional van de 21e-eeuw. In dit Vlaams-Nederlandse Erfgoedlab verdiepen we ons in de rol van erfgoed en de erfgoedprofessional bij polarisatie. We gaan in op wat we wel – en niet – verstaan onder polarisatie. U leert hoe u deze thematiek kan benaderen en hoe u zich ertoe kunt verhouden in uw professionele praktijk.

 

Hoe omgaan met een omstreden monument, straatnaam of herdenkingsbord in de openbare ruimte? Hoe betrekt u erfgoedgemeenschappen, ook als zij ogenschijnlijk conflicterende opvattingen hebben? Wat als er bij de voorbereiding, communicatie of (online) reacties rondom een presentatie ophef ontstaat? Wat als u als erfgoedinstelling wordt verweten partij te trekken? Hoe kunnen medewerkers gesterkt worden in het omgaan met weerstanden en polarisatie? En hoe kunnen conflicterende stemmen een plek krijgen in het erfgoedaanbod? We verkennen samen de mogelijkheden.  

 

Op deze Vlaams-Nederlandse discussiedag verdiepen we ons in de theorie, praktijk en ethiek van polarisatie. We openen de dag met een lezing van Tomas Baum van Museum Kazerne Dossin over wij/zij denken. In de namiddag gaan we in gesprek over de praktijk, op basis van ervaringen uit het VK. Aan het eind van de dag heeft u nieuwe perspectieven en mogelijkheden om uw praktijk mee te verrijken.  

Doelgroep: erfgoedprofessionals die nadenken over het thema polarisatie, en de impact daarvan op de omgang met collecties, betrokken erfgoedgemeenschappen. Dit erfgoedlab is iets voor u als u graag met Nederlandse en Vlaamse professionals van gedachten wilt wisselen over hoe we voor en achter de schermen omgaan met schurende (en dus vaak polariserende) kwesties en wij/zij denken.

 

Meer informatie over het programma en aanmelden kan hier.