menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Expertmeeting Musea: Oral history en Presentatie

Fotocredit: Sarah Dona

Op 26 juni 2024 (van 11 tot 16.15 u) organiseert het Knooppunt samen met het Indisch Herinneringscentrum een expertmeeting ‘Musea: Oral history en Presentatie’ bij Sophiahof in Den Haag.

Steeds meer historische en kunstmusea gebruiken Oral history interviewmateriaal binnen hun museumpresentaties. De authentieke verhalen spreken bezoekers aan en verhogen de emotionele betrokkenheid en het begrip. Ook worden Oral history interviews ingezet om nieuwe perspectieven te openen. Maar vaak beperkt de presentatie van Oral history in musea zich nog tot illustratie bij de collectie of ondersteuning van het grotere verhaal. En waar bij objecten doorgaans allerhande contextinformatie wordt gegeven, is dat bij interviewfragmenten vaak helemaal niet het geval. Wat zijn andere manieren om Oral history interviews in museumpresentaties te verwerken?

 

Tijdens de expertmeeting Musea, Oral history en Presentaties gaan we in op de uiteenlopende doelen die interviews in tentoonstellingen kunnen dienen en onderzoeken we met elkaar manieren om tot verrassende en vernieuwende presentatievormen te komen die een breed publiek aanspreken. We verkennen mooie voorbeelden en bespreken een aantal actuele vraagstukken.   

 

We sluiten de dag af met een bezoek aan de tentoonstelling ‘Ons Land’ – Dekolonisatie, generaties, verhalen. Deze tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen het Indisch Herinneringscentrum en Museum Maluku, en is te bezichtigen in Museum Sophiahof. Het is een mooi voorbeeld van het gebruik van Oral history voor publiekspresentatie.

 

 

PPROGRAMMA:  

11:00 uur: Ontvangst en welkom 

Door Margaret Leidelmeijer, Het Indisch Herinneringscentrum 

 

11:05 uur: Plenaire brainstorm 

Welke mooie voorbeelden ken je en wat voor presentatie zou je zelf willen maken?  

 

12:30 uur : ‘Oral history in musea: vraagstukken en dilemma’s

Door dr. Susan Hogervorst, Open Universiteit 

 

13:15 uur       Lunch 

 

14.00 uur : ‘Praktische  en theoretische handvatten voor Oral history presentaties‘ 

Door Myrthe Kroes ’Sprekende geschiedenis’ 

 

14:30 uur : Inleiding bezoek tentoonstelling ‘Ons Land’ – Dekolonisatie, generaties, verhalen

Door Margaret Leidelmeijer, Het Indisch Herinneringscentrum

 

15:00 uur: Bezoek tentoonstelling ‘Ons land’ – Dekolonisatie, generaties, verhalen – aan de hand van enkele vragen die uit de expertmeeting naar voren komen. 

 

15:45 uur: Korte nabespreking en afronding 

 

16.15 uur: Einde 

 

Download hier het programma

 

 

Wegens voldoende aanmeldingen is het inschrijfformulier gesloten.