menu

Fototentoonstelling ’50 jaar arbeidsmigratie in Nederland

Beeld van de fototentoonstelling 50 jaar migratie in Nederland’ op Utrecht Centraal. © Atlas Cultureel Centrum

 

De fototentoonstelling ’50 jaar arbeidsmigratie in Nederland’ wordt op vrijdag 24 juni 2022 door burgemeester Sharon Dijksma in Utrecht  geopend.

 

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw ontstond er in Nederland een groot gebrek aan arbeidskrachten. Nadat men eerst gastarbeiders uit landen als Italië, Spanje, Turkije, Marokko en Griekenland had aangetrokken, kwam er eind jaren zestig een stroom van arbeiders uit Joegoslavië op gang.  Zo gingen zij hier in de jaren zestig bijvoorbeeld bij de Philipsfabriek, Fordfabriek, Fokkerfabriek, Melkunie, Thomassen & Drijver de schepenindustrie en textielfabriekjes in Utrecht  werken. Echter, zonder hen was de Nederlandse economie nooit zo sterk geworden als die nu is. 

 

“Wie het verleden niet eert, verliest de toekomst, wie zijn wortels vernietigt kan niet groeien.” – HUNDERTWASSER-  

 

We vieren dit jaar vol trots dat Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft. Het thema is ‘Stad zonder muren’: open, betrokken, gastvrij en verbonden met elkaar. Om deze reden wil Atlas Cultureel Centrum met een strakke programma aandacht schenken aan de geschiedenis van arbeidsmigranten in Utrecht, welke onderdeel is van de stad Utrecht900. Dit willen we doen door een fototentoonstelling ´50 jaar arbeidsmigratie in Nederland´ verder uit te breiden met lokale verhalen en geschiedenis, en dit te combineren met een educatief pakket, lezingen en dialoogbijeenkomsten, literaire avonden, culinaire avonden, workshops, filmavond, onderzoek, verhalen van lokale gastarbeiders vastleggen, korte filmpjes maken en een wervingsactie voor nieuw archiefmateriaal. Kortom, we gaan in samenwerking met het Utrechts Archief, de bibliotheek, het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM) , projectgroep ’50 jaar gastarbeiders in de stad Utrecht’, Universiteit Utrecht, Stichting Al-Amal, De Turkse ondernemersvereniging (TOV), en velen landelijke partners de komende maanden de stad in ontwikkeling houden en verschillende groepen met elkaar verbinden.

 

Volgens initiatiefnemer Sahin Yildirim heeft de eerste generatie zowel financieel als sociaal-cultureel ‘enorm’ bijgedragen aan Nederland. “We hebben het nu in Nederland over derde en vierde generatie. Dat zijn mensen die hier geboren en getogen zijn, mensen die vrijwilligerswerk doen of lid zijn van een politieke partij. Ze doen volledig mee in de samenleving en zijn in elke sector vertegenwoordigd. Maar voor de eerste generatie is geen aandacht meer, terwijl zij de pioniers waren. De meeste van deze ‘gastarbeiders’ zijn gepensioneerd en/of er is sprake van gezondheidsproblemen. Wij willen met dit project onze collectieve geschiedenis in Nederland vastleggen en overdragen aan nieuwe generaties.”

 

Het programma inzien en aanmelden kan hier