menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Menyala – De buitengewone geschiedenis van de Molukkers

Vanaf 16 april is de tentoonstelling Menyala in het Drents Museum te zien. Het Drents Museum biedt via tekst, video, foto’s én spoken word een nieuw perspectief op het verleden, heden én de toekomst van de Molukkers in Drenthe.


Aan de hand van precies honderd voorwerpen ontdekt de bezoeker waarom de Molukkers naar Nederland kwamen en hoe het leven in de zeven Drentse woonoorden eruitzag. Het publiek maakt kennis met hun dromen, ambities en de moeite die ze deden hun weg in Nederland te vinden. In zes thema’s (oorsprong, idealen, samen, integratie, identiteit en toekomst) presenteert het museum een nieuw perspectief op verleden, heden én toekomst. De objecten met verrassende, soms ontroerende verhalen tonen nét een ander licht op de Molukse geschiedenis zoals die doorgaans bekend is.

Werkgroep Menyala 

De tentoonstelling is een coproductie van het museum en de speciaal hiervoor in het leven geroepen werkgroep Menyala: een groep jonge Molukkers met ‘roots’ in de Molukse gemeenschap in Drenthe. De groep bestaat uit zeven kritische en nieuwsgierige jongeren die de Molukse geschiedenis van verschillende kanten bekijken. Zij zochten in de voorbereiding samen met het Drents Museum naar bijzondere verhalen en objecten, afkomstig van veelal particuliere (Molukse) bruikleengevers uit Drenthe. Naast de totstandkoming van de tentoonstelling levert de groep ook een bijdrage aan de publiekscampagne en de randprogrammering. 

 

Meer informatie is hier te vinden.