menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Podcastserie en buitenexpositie van project IK KOM TERUG

WANDELEN, LUISTEREN, LEZEN EN VOELEN WAT OORLOG MET JE DOET
Lancering van de podcastserie en opening van de buitenexpositie: IK KOM TERUG

 

Op 12 april 2023 wordt het project IK KOM TERUG – herinneringen aan de evacuatie van 1944-1945 in gemeente Arnhem, Ede, Renkum en Overbetuwe gelanceerd. Ruim honderdtien burgers deelden hun eigen evacuatieverhaal of dat van hun familie die na de Slag om Arnhem (1944) huis en haard moesten verlaten. Twintig van deze persoonlijke herinneringen komen samen in een buitenexpositie op vijf locaties met een eigen podcastserie met de herinnering verteld door de jeugd van nu.

 

“De oorlog overkwam ons. We waren aan de willekeur van vreemden overgeleverd. Dat is ingrijpend. We waren nooit onbekommerd. Maar daar sprak je niet over. Nu ik ouder ben, komen de herinneringen heftiger terug.”

 

Met het project IK KOM TERUG worden de herinneringen van evacués en de impact van het oorlogsverleden verzameld, vastgelegd en gedeeld. De herinneringen zijn op een andere manier invoelbaar gemaakt in een expositie en podcast, en worden daarmee doorgegeven aan de huidige en volgende generatie.

 

Alle verhalen bij het Airborne Museum
Afgelopen maanden zijn honderdtien evacués en of hun families geïnterviewd over de impact van de Slag om Arnhem, vluchten en weer terug komen.
>>Al deze herinneringen verschijnen komende periode op de website van het Airborne Museum.

 

Luister mee hoe nieuwe generaties de herinneringen adopteren
Twintig van de herinneringen zijn opgenomen in een podcastserie met Linda Geerdink. Samen met dichter Jesse Laport en illustratoren van Funny Farm vertaalden tieners de verhalen van de evacués naar het heden. Beleef hun ontmoeting en voel wat oorlog met je doet. >>Vanaf 12 april zijn wekelijks vier afleveringen te beluisteren via je favoriete podcast kanalen.

 

De buitenexpositie in het groen

Panelen in het groen zijn als open boeken geplaatst op vijf locaties. Deze bladzijden vormen samen één buitenexpositie die de impact van de evacuatie deelt. Op 12 april wordt deze expositie in Arnhem, Elst, Ede, Oosterbeek en in het Openluchtmuseum in Arnhem officieel geopend. Tot en oktober 2023 is de expositie 24/7 te bewonderen. 

>>Bekijk de locaties van de buitenexpositie.

Fotocredit: Ik Kom Terug