menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Vrouw en Kerk

ATRIA
 
Tijdsaanduiding: 2012
Aantal interviews: 2
Toegankelijkheid: Ja
Transcripties: onbekend
Periode interviews: 2012

Link naar archief

 

Het “Vrouw en Kerk” oral history project, gemaakt door Josien Pieterse als interviewer en geproduceerd door Aletta – Instituut voor Vrouwengeschiedenis, documenteert de persoonlijke verhalen van vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld binnen de kerk. Het project ligt onder de hoede van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Het richt zich op de ervaringen, geloofsbeleving en feministische betrokkenheid van deze vrouwen.

Het project bevat twee interviews. Dit project werd gepresenteerd in de tentoonstelling Vrouwen voor het Voetlicht (Museum Catharijneconvent, 2012)

 

In het eerste interview wordt een vrouw geportretteerd die opgroeide in een groot rooms-katholiek gezin. Haar geloofsbeleving werd gevormd door de kerk en haar maatschappelijke betrokkenheid. In haar werk binnen de kerk streefde ze naar vernieuwing en progressie, waarbij ze zich inzette voor een grotere rol van vrouwen en de invloed van feminisme. Ze reflecteert op de veranderingen die ze zag binnen de kerk, haar eigen betrokkenheid bij het feminisme, en de impact van haar geloof op haar maatschappelijke werk.

 

Het tweede interview gaat over een vrouw die opgroeide in een gezin waar religie een minder prominente rol speelde. Na haar kennismaking met de theologie ontwikkelde ze een sterke roeping en werd predikant. Ze was een voorloper van feministische theologie en een actieve voorvechtster van vrouwelijke predikanten. Haar werk en overtuigingen benadrukken de verbinding tussen religie en feminisme, en ze heeft bijgedragen aan de opkomst van feministische theologie in Nederland.

 

Beide vrouwen reflecteren op de uitdagingen van het zijn van een vrouw binnen de traditionele structuren van de kerk, met name de moeilijkheden van het werken in een patriarchale omgeving. Ze bespreken ook de invloed van de feministische beweging op hun werk en hoe ze zich hebben ingezet voor veranderingen in kerkelijke en maatschappelijke instellingen. Door deze persoonlijke verhalen biedt het project waardevolle inzichten in de veranderende rol van vrouwen binnen de kerk en de bredere maatschappelijke context, en benadrukt het de impact van feminisme op religieuze en sociale structuren.