menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

De homo-subcultuur in de grote stad, vlak voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog

Collectie Jan Carel Warffemius
 
Tijdsaanduiding: 1927-1949
Aantal interviews: 10
Toegankelijkheid: beperkt openbaar
Opmerkingen:

Collectie Jan Carel Warffemius; (2009): Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog, Getuigen Verhalen, Project ‘De homo-subcultuur in de grote stad, vlak voor, tijdens en vlak na WO2’.

 

oorlogsbronnen.nl

 

getuigenverhalen.nl

 

link naar collectie

 

Op 6 november 1943, tegen middernacht, deed de Haagse zedenpolitie een inval aan de Obrechtstraat 207. Aanleiding: een tip dat homoseksuelen en lesbiennes daar een gemaskerd bal zouden houden. Dat bleek ook zo te zijn: 29 mannen en 19 vrouwen werden opgepakt. Het verstoorde bal masqué en andere aspecten van de homosubcultuur tijdens de Tweede Wereldoorlog kennen we vooral uit politierapporten.

 

Dit oral history-project geeft meer inzicht in de levens van homoseksuelen in bezettingstijd. Wettelijk werd de onderdrukking groter: de nieuwe verordening 81/40 verbood alle homoseksuele handelingen op straffe van maximaal vier jaar cel. Toch was er in verschillende steden een levendige homosubcultuur. Zo nam het aantal homobars in Amsterdam toe. Daarnaast waren er homoseksuele contacten en relaties tussen Nederlandse mannen en Duitse soldaten.

 

De tien interviews (met negen mannen en een vrouw) bieden een genuanceerde en persoonlijke visie op de homosubcultuur in met name de grote steden.