menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Friedl Baruch over de CPN en de Sovjet-Unie

Daniël Lataster
 
Tijdsaanduiding: onbekend (geïnterviewde leefde van 1905 tot 1995)
Aantal interviews: 3 (1 persoon)
Toegankelijkheid: t.b.v. onderzoek
Transcripties: samenvatting
Periode interviews: 1985
Opmerkingen:

Soort interview: wetenschappelijk

De collectie is nog niet gedigitaliseerd en daarom niet direct in te zien bij Beeld & Geluid. Digitalisering kan wel worden aangevraagd bij Beeld & Geluid via: zakelijk@beeldengeluid.nl

Drager: 2 geluidsbanden

Titel: Links af, naar rechts. Portret van een politieke partij of de ommezwaai van de C.P.N. in het conflict Moskou-Peking

Auteur: Friedl Baruch

Uitgever: Kriseman, Den Haag, 1967

In de interviews vertelt ex-CPN-er Friedl Baruch (1905-1995) zijn (politieke) levensverhaal. Naast meer informatie m.b.t. de geschiedenis van de CPN dan (op dat moment) beschikbaar was, wilde de interviewer Daniël Lataster in het bijzonder zicht krijgen op de kwestie van de verhouding binnen de partij tussen internationalisme en gebondenheid aan de Sovjet-Unie enerzijds en de nationale autonomie en verantwoordelijkheid anderzijds. 

 

Baruch was in 1905 geboren in Duitsland en bezat via zijn vader de Nederlandse nationaliteit. Hij studeerde economie in Göttingen en Hamburg en werd in 1929 actief lid van de Kommunistische Partei Deutschland (KPD). Na een gevangenisstraf van 1931-33 werd hij uitgewezen naar Nederland waar hij werd opgevangen door de Nederlandse sectie van de Internationale Rode Hulp (IRH) en onmiddellijk ingeschakeld bij het werk van deze organisatie, die zich toelegde op steun aan politieke gevangenen in het buitenland en politieke vluchtelingen in Nederland.

 

Tevens werd hij direct lid van de CPH (de latere CPN). In de loop van de tijd bekleedde hij verscheidene functies binnen de partij, zowel in het bestuur als bij de partijkranten: het vooroorlogse Volksdagblad en sinds de jaren ’40 De Waarheid. In de vele naoorlogse stormen binnen de partij, rond de ‘destalinisatie’, ‘Hongarije’, het conflict rond de EVC en de afsplitsing van de ‘Brug-groep’ stelde hij zich op achter de officiële partijlijn en die van de CPSU maar de koerswijziging van de partij in 1963 in de richting van volledige autonomie t.o.v. de ‘moederpartij’ in de Sovjet-Unie bracht hem in fel conflict met partijleider Paul de Groot, wat zijn schorsing en royement betekende. Hij zette zijn politieke activiteiten buiten de partij voort, onder meer door middel van de uitgave van het blad Communistische Notities en een redacteurschap van het maandblad van de Vereniging Nederland-USSR.

 

Daarnaast schreef hij verscheidene brochures. Over de verwikkelingen die tot zijn royement leidden, publiceerde hij: Links af/naar rechts. Portret van een politieke partij, of De ommezwaai van de C.P.N. in het conflict Moskou-Peking, Den Haag: Kruseman, 1967.