Interviews met arbeiders, bedienden en kaderpersoneel van de Gentse textielindustrie
volledige audiointerviews en transcripties in de bibliotheek; metadata, audiofragmenten en korte beschrijving van elk interview worden in 2022 op de website van het museum gepubliceerd; metadata: hetarchief.b
Het project Hun werk, hun leven: Getuigen uit de Gentse textiel 1950-2010 was een logisch vervolg in de veertig jaar oude traditie van het museum om in te zetten op het verzamelen van mondelinge bronnen.
Het bronnenmateriaal is uitgebreid: het gaat om 44 audiobestanden, die in totaal meer dan zes uren interview bevatten en om nog eens 12 mini-documentaires.
Het opzetten van dit grootschalig project mondelinge geschiedenis en een ontmoetingsdag voor oud-werknemers en werkgevers van de textielindustrie bleken een waardevolle manier om de collectie te versterken.
De interviews van het project mondelinge geschiedenis worden mee opgenomen in het bestaande collectiebeheerssysteem, met transcripties en identificatiefiches. Bovendien kunnen ze gelinkt worden aan de objecten en documenten, die in het kader van het project door schenking verworven zijn (biografisch en participatief verzamelen).
– eindverslag van het project in de bibliotheekcollectie opgenomen en raadpleegbaar
– audiofragmenten in de hoofdtentoonstelling ‘Over mensen en machines’ van het museum
– informatiebron voor verhalen op de website
– informatie uit de interviews vormde een basis voor de lezing ‘De ziel van textiel’ door Hilde Langeraert
– fragmenten van interviews zijn verwerkt in posts op social media en in artikels in de museumkrant
– fragmenten van interviews worden verwerkt in het project en de podcast ‘Schafttijd’ van het Amsab
Twaalf mannen en vrouwen, geboren tussen 1660 en 1965, nemen je mee in een universeel verhaal over mensen en machines en hoe die de wereld rondom ons veranderden. Ga op verkenning in vijf levendige ontdekkingsboxen vol historische filmpjes, indrukwekkende machines en verrassende weetjes. Maak er kennis met spinmachine Mule Jenny – in de 18e eeuw door Lieven Bauwens naar het vasteland gesmokkeld – en met de Twijnmolen, de topstukken van het Industriemuseum.
Luister naar de vele persoonlijke verhalen, wandel rondom de selfactor, maak kennis met stoom en stroom, en leg je oor te luisteren bij één van de vele gele luisterpalen.