menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Indo in Indonesië

Dorien Theuns, Martin Everaert
 
Tijdsaanduiding: 1930 - 2018
Aantal interviews: 58
Toegankelijkheid: De collectie is beperkt openbaar. Bij interesse kan het materiaal, na toestemming van de archiefvormers bekeken worden. Er kan hiervoor contact opgenomen worden via: m.b.h.everaert@uu.nl.
Transcripties: Door software gegenereerde transcripten (lage kwaliteit) beschikbaar en van enkele interviews handmatige transcripten of samenvattingen.
Periode interviews: 2014, 2018
Drager: Digitale audiobestanden (WAV) en een deel daarvan (43 interviews) ook op video (MP4)
 

Dorien Theuns maakte in 2013 een documentaire over Depok, Java. In die maanden ontmoette ze in Indonesië veel Indische mensen die Nederlands spraken en verhalen deelden met haar. Ze besefte dat dit de laatste generatie in Indonesië is die vanuit dit bi-culturele perspectief voormalig Nederlands-Indië hebben meegemaakt en wilde hun verhalen vastleggen voor een groter publiek. Martin Everaert van de Universiteit Utrecht – taalkundige, geboren in Surabaya wilde onderzoek doen naar de Nederlandse taal in Indonesië. Ze besloten om samen een interviewproject te starten waarvan het resultaat in de website www.indo-in-indonesie.com te zien is.
Op de website zijn 60 fragmenten te vinden met een lengte tussen de 1 – 5 minuten. In de interviews werd chronologisch het leven van de geïnterviewde doorlopen. De hoofdvragen waren: Wat is uw (familie) achtergrond? Hoe bent u opgegroeid en opgevoed? Welke invloed had de Nederlandse koloniale overheersing, Tweede Wereldoorlog/Japanse bezetting, de Indonesische vrijheidsstrijd en onafhankelijkheid op uw leven? Wat maakte dat u in Indonesië bent gebleven? Hoe veranderde uw leven na de onafhankelijkheid; hoe kijkt u terug op uw leven?

 

 

 

 

Everaert, M., Pinget, A-F., & Theuns, D. (2022).

Speaking Dutch in Indonesia: Language and Identity.

In The Riches of Intercultural Communication (3 ed., Vol. 37, pp. 3).
(Utrecht Studies in Language and Communication; Vol. 37).

https://doi.org/10.1163/9789004522855_002