menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Marcus van Blankenstein en geopolitiek

Historisch Geluidsarchief RUU
 
Tijdsaanduiding: 1918-1963
Aantal interviews: 2 (1 persoon)
Toegankelijkheid: t.b.v. onderzoek
Transcripties: volledig
Periode interviews: 15 november en 20 december 1963
Opmerkingen:

Soort interview: wetenschappelijk

De twee interviews zijn in DAAN, het digitale archief van Beeld & Geluid te vinden met de zoekterm “Van Blankenstein” onder de serie “Stichting Film en Wetenschap”

Interview 1 over Nederlands-Russische betrekkingen

Interview 2 over het Belgisch-Nederlands verdrag

Drager: 2 geluidsbanden
 

R.L. Schuursma en Th.H.J. Stoelinga interviewden in 1963 Marcus van Blankenstein (1880-1964) over Nederlands-Russische betrekkingen tussen 1918 en 1963 en het Belgisch-Nederlands verdrag van 1925, waar hij persoonlijk politiek bij betrokken was was op politiek niveau. Het volgende jaar stierf hij.

 

Van Blankenstein ontwikkelde tijdens de Eerste Wereldoorlog vanuit zijn Berlijnse standplaats een netwerk aan contacten op het hoogste diplomatiek niveau. Dat netwerk, zijn afkomst uit een neutraal land en zijn werk voor een van de best geïnformeerde kranten in die tijd maakte hem geschikt om bij tijd en wijle een rol als diplomatieke boodschapper te spelen. Zo bracht hij in 1917 officiële boodschappen uit het revolutionaire Rusland over naar Duitsland. Bij de behandeling van het omstreden verdrag met België, dat tussen 1925 en 1927 Nederland in zijn greep hield, heeft hij zich sterk tegen dit verdrag verzet. Er was zelfs sprake van een ‘lobby’ van Van Blankenstein tegen het verdrag. Van Blankenstein had zeer nauwe banden met de inlichtingendiensten van het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Tsjechoslowakije. Hierdoor had hij veel kennis van internationale betrekkingen.

 

Voor meer informatie over de interviews en de geïnterviewde, zie: SFW-werkuitgave no. 8 (1995), p.6.