De Grote Terreur van Stalin

Twaalf tot twintig miljoen Russen verdwenen destijds als ‘vijanden’ van het regime in de goelagkampen of werden ter dood veroordeeld. Adler legt uit dat het onderzoeksinstituut in de ogen van de Russische regering veel te ver is gegaan in haar onderzoek.

“De medewerkers van Memorial wilden niet alleen slachtoffers onderzoeken. Ze wilden ook publiceren over daders. Ze wilden zeggen wie het gedaan had, wie er aan schuldig was. En dat is het systeem zelf. Dat is een geschiedenis waar Poetin niet zo blij mee is.” Volgens Adler wil de Russische overheid de geschiedschrijving zelf in de hand houden, en blijft het liever bij een selectieve geschiedenis van Rusland zonder de zwarte bladzijdes.
—————————————————————————————————————————————————————————-

Naast historisch onderzoek houdt de mensenrechtenvleugel van de beweging zich bezig met politieke gevangenen van nu. Ook tegen die tak van de organisatie loopt een rechtszaak. Volgens Adler stoot Memorial daarmee niet alleen tegen het zere been van Poetin, maar ook die van de meeste Russen: “Praten over misdaden uit het verleden dat is tot daar aan toe maar praten over misdaden in het heden, die te doen hebben met een diepgewortelde cultuur van onderdrukking in het systeem, dat wil men niet.”

Foto van het overzicht: © fotograaf: Dimitar Dilkoff (ANP)