menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Selamat Sjabbat

Tekening van Anne-Ruth Wertheim in het jappenkamp voor Joden op West-Java.
Joods Cultureel Kwartier (JCK) / Hetty Berg
 
Tijdsaanduiding: 1930-2014
Aantal interviews: 5
Toegankelijkheid: Beperkt openbaar
Transcripties: nee
Periode interviews: 2010, 2014
Opmerkingen:

Dvd overgezet naar digitale audiobestanden (MP4)

 

De collectie is beperkt openbaar. Bezoekers van het Kenniscentrum kunnen de interviews bekijken/beluisteren. De voorwaarden voor gebruik  verschillen per interview.

Drager: MP4
 

Het aantal joden in de voormalige kolonie Nederlands-Indië is altijd beperkt gebleven. De joden kwamen uit verschillende landen. De Nederlandse joden, de grootste groep, woonden verspreid over de hele Indische archipel, met name op Java, Sumatra en Celebes (Sulawesi). Joden afkomstig uit Irak, ook wel ‘Bagdad-joden’ genoemd, woonden vooral in Soerabaja en vormden daar een hechte gemeenschap. Ook joden uit Midden- en Oost-Europa vestigden zich in Indië. Later kwamen daar enkele honderden vluchtelingen bij, uit o.a. Duitsland, Oostenrijk en Palestina. De reden om naar Indië te gaan was voor zowel joden als niet-joden vaak dezelfde: de carrièremogelijkheden die de kolonie bood in een tijd dat de banen in Europa schaars waren.

 

De interviews gaan in op gebeurtenissen en ervaringen in de jaren 1930 – 2014.
Er wordt voornamelijk over Indonesië, Bandung, Jakarta, Surabaya, Israël/Palestina en Jeruzalem, Italië, Genua, Oostenrijk, Wenen en Nederland, Rotterdam gesproken. Thema’s zijn o.a. Tweede Wereldoorlog, Japanse bezetting, bevrijding, Anschluss, alia, Joden in de Indonesische archipel, zionistenbond, kinderen, kamp Adek.

 

Lijst met namen en korte beschrijving via online-database JCK

  • Tamar Wams-Polak
  • Huibrecht Andries Mogendorff
  • Jacques Lisser
    • Dhr. Lisser (1925) vertelt over zijn jeugd in Soerabaja, de Japanse bezetting en de kampen waar hij tijdens de bezetting in verbleef. 
  • Lenny van Dam-van Someren
  • Suzanne Dorith Lehrer
    • Zij vertelt over haar eerste levensjaren in Wenen. De vlucht vanuit Oosterrijk, na de Anschluss, naar Nederlands-Indië. De Japanse bezetting en het verblijf in meerdere kampen. Haar verblijf in Nederland na de oorlog en haar alia naar Israël in 1982. 

Het Joods Historisch Museum presenteerde van 13 oktober 2014 t/m 8 maart 2015 de tentoonstelling Selamat Sjabbat. Deze tentoonstelling vertelt het onderbelichte verhaal van de joden in Nederlands-Indië. De expositie neemt de bezoeker mee naar het einde van de negentiende eeuw, de koloniale tijd, de oorlog in de Pacific en de naoorlogse situatie. Unieke historische objecten, foto’s en interviews onthullen ontroerende verhalen. Het hedendaagse joodse leven in Indonesië is begin 2014 gefotografeerd door Pauline Prior. Het is voor het eerst dat er in een tentoonstelling aandacht wordt besteed aan het joodse leven in Nederlands-Indië en Indonesië, een relatief onbekend deel van de Nederlandse en joodse geschiedenis.