menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Trauma & Resilience

36 interviews met leden van 3 generaties uit 11 families in de Joodse gemeenschap in Nederland over de doorwerking van de Holocaust in hun leven en in hun families in termen van veerkracht, trauma en zingeving.

Universiteit voor Humanistiek
 
Tijdsaanduiding: 1930-heden
Aantal interviews: 36
Opmerkingen:

Researchers

 

Dr. Nicole Immler

Dr. Carmen Schuhman

 

Dit project omvat 36 interviews met leden van 3 generaties uit 11 families in de Joodse gemeenschap in Nederland over de doorwerking van de Holocaust in hun leven en in hun families in termen van veerkracht, trauma en zingeving (meaning in life). De dataset is in januari 2018 afgerond en wordt vanaf 2020 voor wetenschappelijke doeleinden beschikbaar gesteld onder voorwaarde dat de resultaten van het onderzoek op dat moment zijn gepubliceerd.

 

Beschrijving van de onderzoeksopzet

Deze interviewcollectie is verzameld in het kader van het onderzoeksproject Trauma & Resilience: Intergenerational Holocaust research from an existential perspective van dr. Carmen Schuhmann (resilience & meaning in life), dr. Nicole Immler (oral history & history) en dr. Wander van der Vaart (methodology), allen werkzaam aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht.

 

Beschrijving van de interviews
Geanonimiseerde aanduiding families en respondenten Het project omvat 36 interviews met leden van 11 families (A t/m K) van Nederlandse Holocaust-overlevenden. Van 7 families (A t/m D en F t/m H) zijn leden van 3 generaties geïnterviewd; van 4 families (E, I, J en K) leden van 2 generaties. De respondenten zijn op de volgende manier geanonimiseerde weergegeven: de eerste letter (A t/m K) geeft de familie aan waartoe de respondent behoort; de aanduiding 1G, 2G of 3G daarna geeft de generatie waartoe de respondent behoort aan;[2] voor respondenten uit de eerste en tweede generatie geeft het laatste cijfer (1 of 2) aan om de hoeveelste respondent van de gegeven familie en generatie het gaat; voor respondenten uit de derde generatie geeft – van de twee cijfers aan het slot (1 of 2) – het eerste cijfer aan welke respondent uit de tweede generatie de ouder van deze respondent uit de derde generatie is, en het tweede cijfer om de hoeveelste respondent met deze ouder het gaat.

 

Schuhmann, dr. C.M. (Universiteit voor Humanistiek); Immler, dr. N. (Universiteit voor Humanistiek) (2018): Trauma & Resilience: Intergenerational Holocaust research from an existential perspective. DANS.

https://doi.org/10.17026/dans-223-85xc