menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

125 jaar Strokarton in Nieuweschans

Rechthebbende: GAVA/Willem Friedrich
 
Tijdsaanduiding: 1870 - 1995
Aantal interviews: 12
Toegankelijkheid: Onbekend
Transcripties: Onbekend
Periode interviews: 1993-1995
 

Gesprekken naar aanleiding van het boek “125 jaar De Fabriek : karton in Nieuweschans” – Willem Friedrich

 

De ”Nieuweschans” werd ”opgericht” in 1870.  In 1888 de ”Dollard”.  In 1995  vroeg de directeur van dat moment, de heer Piet Gruppelaar aan Willem J. Friedrich: ” Is het wat voor jou om 125 jaar karton in Nieuweschans te beschrijven?” Willem hoefde niet lang na te denken.  Er ontstond een prachtig boek, van waar uit diverse foto’s en gedetailleerde beschrijvingen over ”de Dollard”.

De ”kersen op de taart” worden gevormd door deze film:

 

Titel: 
125 jaar De Fabriek : karton in Nieuweschans
Auteur:
Willem J. Friedrich
Uitgave:
Nieuweschans : Triton Karton
Jaar:
1995
ISBN:
90-900-8218-2

Hou t was

Groninger Archieven
 
Aantal interviews: 31
Toegankelijkheid: online beschikbaar
Transcripties: korte samenvattingen
Periode interviews: 2009-2010
Opmerkingen:

link naar collectie

In Hou t was vertellen Groningers, de titel verklapt het al, over hun leven vroeger. Dat levert interessante, herkenbare en soms ook ontroerende verhalen op, die RTV Noord heeft uitgezonden. Deze televisieverslagen duurden over het algemeen een minuut of zeven en werden ondersteund met passend beeldmateriaal uit de collectie van het GAVA en de Groninger Archieven en zijn via de filmbankgroningen te bekijken.

De complete en ongemonteerde interviews met deze Groningers duren gemiddeld ruim een uur.  De verhalen zijn bovendien uitgebreid samengevat en in fragmenten weergegeven, in het Nederlands. De interviews vinden doorgaans in het Gronings plaats. De taal waarin de geïnterviewden zich het beste kunnen uiten en zich vertrouwd voelen. De setting waarin de geïnterviewden vertellen is hier ook op ingericht: de eigen huiskamer, zittend in een gemakkelijke stoel. Deze ongemonteerde interviews zijn hier te bekijken door te zoeken op de naam van de geïnterviewde.

De verhalen in Hou t was zijn ooggetuigenverslagen en hoeven daarmee niet altijd de historische werkelijkheid weer te geven. Het zijn persoonlijke herinneringen van mensen, maar die zijn daarom niet minder waardevol. Hun leven heeft zich er namelijk wel naar gevoegd.