menu

Papoea: een geschiedenis

 
Tijdsaanduiding: 1920-2004
Aantal interviews: 36
Toegankelijkheid: openbaar
Periode interviews: 2000-2004
Opmerkingen:

De collectie is openbaar en in de loop van 2023 toegankelijk. De collectie is dan alleen toegankelijk in de leeszaal of via een beschermde omgeving (wachtwoord nodig) online te beluisteren.
De bestanden zijn niet te downloaden.

 

De interviews zijn afgenomen in het kader van Dirk Vlasbloms publicatie Papoea: een geschiedenis. Dit boek behandelt vijf eeuwen geschiedenis van Papua, met de nadruk op de periode vanaf 1945 en met speciale aandacht voor de overdracht van Nederland aan Indonesië in 1962. In het boek staat het perspectief van Papua’s centraal.

De interviews gaan in op gebeurtenissen en ervaringen in de jaren 1920 – 2004.
Er wordt voornamelijk over Indonesië en West-Papua gesproken. Thema’s zijn o.a. Tweede Wereldoorlog, Indonesische revolutie, overdracht aan Indonesië in 1962, bezetting.

 

De collectie is gedigitaliseerd en duurzaam opgeslagen bij een e-depot.

 

 

Papoea: Een geschiedenis

Vlasblom, D. 

University Press, Amsterdam, 2004

ISBN 90-5330-399-5
9 789053-303993

Dirk Vlasblom (1952) studeerde culturele antropologie in Utrecht. Hij is met een korte onderbreking sinds 1990 correspondent voor NRC Handelsblad in Jakarta. Eerder publiceerde hij Jakarta, Jakarta – Reportages uit Indonesië (1993), In een warung aan de Zuidzee-Verhalen uit Indonesie (1998) en Ankers & Kettingen – Een Rotterdamse kroniek (2001).
Op meeslepende wijze vertelt de auteur de verhalen van Papoea. Hij putte hier- voor uit unieke bronnen. Hoofdrolspelers en ooggetuigen komen zelf aan het woord, niet zelden voor het eerst. De archieven van missie en zending zijn voor dit boek, eveneens voor het eerst, systematisch onderzocht.
Met dit magistrale werk schenkt de auteur de Papoea’s hun geschiedenis.

 

Duitse dienstmeisjes in Nederland

Eigenaar: Barbara Henkens
 
Tijdsaanduiding: 1920-1950 en 1986-1991
Aantal interviews: 26
Toegankelijkheid: Onbekend
Transcripties: Onbekend
 

Proefschrift Universiteit van Amsterdam van historica/journaliste Barbara Henkes, waarin de geschiedenis van Duitse dienstmeisjes in Nederland wordt beschreven. Vanaf het begin van de jaren twintig werden Duitse meisjes geworven om in Nederlandse huishoudens te gaan werken. Op basis van interviews is onderzocht hoe het was om als Duitse vrouw in Nederland te werken in tijden van groeiende werkloosheid en opkomend nationaal-socialisme. Ook wordt aandacht besteed aan de verschillen tussen de positie van Duitse en Nederlandse dienstmeisjes, aan de betekenis van Duitse confessionele meisjesverenigingen en de positie van die vrouwen die – vaak door een huwelijk met een Nederlander – in Nederland bleven wonen.

Documentaire VPRO / NOVA: Duitse dienstmeisjes (NTR, 1995):

ntr-1995-nova-duitse-dienstmeisjes

 

Collectie interviews VNO-NCW

Projectleiding was in handen van IISG-directeur Henk Wals en vanaf april 2020 van Frank de Jong (IISG Collectievorming)
 
Tijdsaanduiding: 1980 - heden
Aantal interviews: 8
Toegankelijkheid: Onbekend
Transcripties: Onbekend
Opmerkingen:

De interviews zijn afgenomen door journalist Leonard Ornstein.

 

De opnames zijn gemaakt en gemonteerd door Cees Hartman van Hartman Videoproducties.

Onderzoeker Dennie Oude Nijhuis en zijn assistent Christien van der Harst hebben voorafgaand onderzoek verricht en interviewvragen voorbereid.

 

Journalist Leonard Ornstein interviewt 8 oud-bestuurders en de huidige algemeen directeur van de VNO-NCW om hun herinneringen met betrekking tot de verhouding tussen VNO-NCW en de vakbonden vanaf de jaren 1980 tot heden vast te leggen. De interviews zijn opgedeeld in 19 delen.