menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Socialistische Jeugd van Nederland

© Fotograaf Onbekend / Anefo - Nationaal Archief, CC0
Verzameld door Eric de Lange
 
Tijdsaanduiding: 1960-1975
Aantal interviews: 12
Toegankelijkheid: Alleen de digitale bestanden zijn raadpleegbaar.
 

Eric de Lange (1947-2003), socioloog, deed onderzoek naar Socialistische Jeugd van Nederland opgericht in 1960.

Uit het contact tussen de Zaanse PSP-jongeren en leden van de radicale Politeia-afdeling in Rotterdam; beweging voor jonge mensen die leemte moest opvullen na het wegvallen van traditionele socialistische jeugdbewegingen. SJ had revolutionair socialistische grondslag en streefde door middel van acties en studiekringen naar een betere maatschappij. In deze nieuwe beweging domineerden de Politeianen. De SJ werd een kleine, maar zeer actieve en gedisciplineerde organisatie. Men probeerde de traditionele idealen en symbolen van de socialistische arbeidersbeweging in ere te houden. Voorbeelden hiervan waren de pinksterkampen, de aanspreektitel van ‘kameraad’ en het dragen van blauwe hemden.

 

AJC in oorlogstijd

Stichting Onderzoek AJC
 
Tijdsaanduiding: 1940 - 1945
Aantal interviews: 112
Drager: 112 cassettes (waarvan 24 gedigitaliseerd)
 

Interviews met oud-leden van de Arbeiders Jeugd Centrale met als rode draad hun persoonlijke ervaringen, en de eventuele rol van de AJC hierin, tijdens de Tweede Wereldoorlog. De interviews zijn de basis voor het boek door Geertje Marianne Naarden (Amsterdam, 1979)., 112 audiocassettes waarvan (vooralsnog) 24 gedigitaliseerd. Op de cassettes staan hoofdzakelijk interviews met voormalig leden van de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC), met nadruk op hun ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de eventuele rol die de AJC daarin speelde. De interviews zijn de basis voor het boek Onze jeugd behoort de morgen…: de geschiedenis van de AJC in oorlogstijd door Geertje Marianne Naarden (Amsterdam, 1989). Alle interviews zijn afgenomen door Geertje Marianne Naarden, voor een deel vergezeld van mede-interviewer Ad van Moock. Naast de interviews bevatten enkele cassettes een radio-uitzending, een werkbespreking, een AJC-reünie, een lezing met discussie na afloop en enkele groepsbijeenkomsten 1 interview is gedaan door Rie Spanjer voor haar boek De AJC dat waren wij . Dit interview is tevens gebruikt door Naarden als bron voor haar boek Onze jeugd behoort de morgen…: de geschiedenis van de AJC in oorlogstijd .

Auteur : Geertje Marianne Naarden
ISBN : 9789068610413
Uitgever : Amsterdam University Press B.V.

Arbeiders Jeugd Centrale (AJC)

Stichting Film en Wetenschap
 
Tijdsaanduiding: 1918-1959
Aantal interviews: 16 (12 personen)
Toegankelijkheid: T.b.v. onderzoek
Transcripties: nee
Periode interviews: 1981-1984 en 1991
Opmerkingen:

De collectie is nog niet gedigitaliseerd en daarom niet direct in te zien bij Beeld & Geluid. Digitalisering kan wel worden aangevraagd bij Beeld & Geluid via: zakelijk@beeldengeluid.nl 

Drager: 8 geluidsbanden en 17 cassettebanden

De Meiroep, 1931 – Ontwerp Fré Cohen

De geïnterviewden zijn allen oud AJC-ers. De interviews werden gehouden ten behoeve van Fred de Koks onderzoek naar de geschiedenis van de Arbeiders Jeugd Centrale, in samenwerking met de Stichting Onderzoek AJC. Onder de geïnterviewden bevinden zich een aantal in een ander verband bekend geworden personen: de historicus Frits de Jong Edz. (1919-1989), de fotograaf Aart Klein (geb. 1909), de secretaris van de Stichting Onderzoek AJC Ad van Moock en de politicoloog/demograaf Philip van Praag sr. (geb. 1914).

 

De Neerlandicus Jan Meilof was een van de redacteuren van het boek: De AJC… dat waren wij. Herinneringen van oud-leden.

 

De gesprekken met fotograaf Aart Klein gaan maar gedeeltelijk over zijn ervaringen in de AJC; er wordt vooral gesproken over zijn leven als fotograaf tussen ongeveer 1930 en 1970. Het interview met Van der Kramer hield De Kok samen met Peter Mol in januari 1991. Het gesprek gaat behalve  over zijn ervaringen in de AJC vooral over de (8mm-) amateurfilm die hij in 1937 voor de AJC maakte en waarin de 1 mei-viering in Zaandam en de verkiezingscampagne van de SDAP in dat jaar centraal stond.