menu

Molukkers in Nederland divers

Moluks Historisch Museum (het huidige Museum Maluku)
 
Tijdsaanduiding: 1930-2006
Aantal interviews: 6
Toegankelijkheid: beperkt openbaar
Periode interviews: 1990, 2001-2006
Opmerkingen:

Archiefnummers: AVD0207 t/m AVD0212

De interviews zijn nog niet ontsloten. De interviews zijn
op afspraak te beluisteren in Museum Maluku, gevestigd in Museum Sophiahof. De AVD nummers zijn digitaal te beluisteren. (Aan)vragen kunnen gestuurd worden naar: collectie@museum-maluku.nl

Drager: Minidiscs omgezet naar digitale audiobestanden (WAV)
 

Museum Maluku heeft verschillende interviews in haar collectie die verzameld zijn om verschillende redenen.
De interviews gaan in op gebeurtenissen en ervaringen in de jaren 1930 – 2006.
Er wordt voornamelijk over Nederland, Groningen en Indonesië, de Molukken gesproken. Thema’s zijn o.a. kampoudste, Carel Coenraadpolder (CC-polder), Commissie Rechtspositie Ambonese Militairen en Schepelingen (CRAMS), Nederlandse Koninklijke Marine.

Vertelproject Antara Nusa

Aankomst Indonesische immigranten op Centraal Station, Amsterdam (foto: R.W. Wettstein)
Stichting Nusantara Amsterdam
 
Tijdsaanduiding: 1930-2017
Aantal interviews: 11
Toegankelijkheid: beperkt openbaar
Periode interviews: 2016-2017
Opmerkingen:

Bij interesse kan contact opgenomen worden met Stichting Nusantara Amsterdam via: info@nusantara-amsterdam.nl

 

Bij de oprichting van Stichting Nusantara Amsterdam in 2006 is besloten om samen met Stichting Zieraad de levensverhalen vast te leggen van bezoekers van de soosmiddagen die Stichting Nusantara Amsterdam organiseerde. Binnen dit vertelproject zijn 11 interviews afgenomen. Van de interviews zijn video- en audio opnames gemaakt door Ben en Ineke Vink. 10 van de interviews vormden de basis voor het boek Antara Nusa, levensverhalen van ouderen uit Indië/Indonesië (2018) samengesteld door Yvette Kopijn (stichting Zieraad) met medewerking van Hanoch Nahumury, secretaris van Stichting Nusantara Amsterdam en Armando Ello,  fotograaf. Gedurende het schrijfproces zijn verschillende vervolg interviewsessies gehouden waar geen opnamen van beschikbaar zijn.

De interviews gaan in op gebeurtenissen en ervaringen in de jaren 1930 – 2017. Er wordt voornamelijk over Indonesië, Java, Sumatra, Ambon en Nieuw-Guinea en Nederland gesproken.
Thema’s zijn o.a. kolonisatie, onafhankelijkheidsstrijd, Japanse bezetting, Tweede Wereldoorlog, Indonesische revolutie, migratie, RMS, opvoeding, jeugdjaren, identiteit, klassensamenleving, verlies, ontheemding,  ontworteling, veerkracht, moed, racisme.

 

Relevante linkjes: Website Nusantara Amsterdam: https://nusantara-amsterdam.nl/
Facebookpagina Stichting Zieraad: https://www.facebook.com/StichtingZieraad/

Antara Nusa. Levensverhalen van ouderen uit Indië/Indonesië.

Kopijn, Y.

LM Publishers, 2018

Door de jaren heen is er heel wat geschreven over afwikkeling en verwerking van het einde van Indië. Opvallend dominant is daarbij de stem van de totoks (witte Nederlanders). Dit boek wil de lezer een alternatief, meerstemmig perspectief aanbieden. Aan het woord komen ouderen van Indische, Molukse, Timorese, Indonesisch-Chinese en Surinaamse afkomst.

Asymmetrische oorlogsvoering

Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH)
 
Tijdsaanduiding: 1945-1949
Aantal interviews: 21
Toegankelijkheid: (nog) niet
Transcripties: Van een deel bestaan samenvattingen per 10 minuten
Periode interviews: 2017-2023
Opmerkingen:

Nadat het onderzoek is afgerond (zomer 2023) worden de interviews in de NIMH-collectie opgenomen.

Het materiaal is nu nog verspreid over drie onderzoeker-archieven en andere opslagplaatsen.

 

Website NIMH:

nimh

 

Deelstudie Asymmetrische oorlogsvoering:

ASYMMETRISCHE-OORLOGVOERING

Ontstaansgeschiedenis, doelstelling en/of hoofdvraag: Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945 – 1950 is een gezamenlijk onderzoeksprogramma van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Het project Asymmetrische oorlogsvoering wordt uitgevoerd door het NIMH. In dit project staat het Nederlandse militaire optreden tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog centraal. Onderzoek wordt gedaan binnen drie deelstudies: het Nederlandse inlichtingenapparaat, de inzet van zware wapens/technisch geweld en het militair-justitiële apparaat. Ten behoeve van deze studies zijn 21 interviews afgenomen.

De interviews gaan in op gebeurtenissen en ervaringen in de jaren 1945 – 1949.
Er wordt voornamelijk over Indonesië en Nederland gesproken. Thema’s zijn o.a. Indonesische revolutie,
het Nederlandse inlichtingenapparaat, technisch geweld, zware wapens, het militair-justitiële apparaat.

 

 

Webpagina deelstudie Asymmetrische oorlogsvoering: https://www.ind45-50.org/asymmetrische-oorlogvoering

 

Indonesia Merdeka!

VPRO
 
Tijdsaanduiding: 1930-1950
Aantal interviews: 5
Toegankelijkheid: beperkt openbaar
Transcripties: nee
Periode interviews: 1976
Opmerkingen:

De collectie is niet als zodanig in het archief terug te vinden.
De collectie is geregistreerd in een oud ontoegankelijk systeem. Er heeft nog geen volledige migratie plaatsgevonden. Verzoeken voor gebruik ten behoeve van onderzoek kunnen worden gestuurd naar Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid: zakelijk@beeldengeluid.nl

 

De interviews zijn gehouden t.b.v. de drie uur durende documentaire film Indonesia Merdeka!, die Kiers in 1976 voor de VPRO maakte. De geïnterviewden spreken over de ontwikkelingen van de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië vóór, tijdens en na de Tweede  Wereldoorlog tot aan de soevereiniteitsoverdracht door Nederland op 27 december 1949. De documentaire werd voor het eerst uitgezonden op 1 december 1976. 

 

De interviews gaan in op gebeurtenissen en ervaringen in de jaren 1910 – 1950.
Er wordt voornamelijk over Indonesië en Nederland gesproken. Thema’s zijn o.a. Tweede Wereldoorlog, onafhankelijkheidsstrijd, soevereiniteitsoverdracht, kolonialisme, dekolonisatie.

 

Geïnterviewden:

  • R. Abdulghani
  • dr. Abu Hanifa
  • mr. Mohammad Hatta
  • A.H. Nasution
  • T.B. Simatupang

VPRO Documentaire – Roelof Kiers (1976)

Indonesia Merdeka (1976) | Nederlands Indië/Indonesië Onafhankelijksheidsstrijd

 

Epos over de strijd die vooraf ging aan het uitroepen van de Republiek Indonesië in 1949. De onafhankelijkheidstrijd wordt gereconstrueerd met uniek historisch materiaal en aan de hand van herinneringen, lotgevallen en anekdotes van prominente ooggetuigen die de onafhankelijkheidstrijd meemaakten.

Levende Herinneringen/Menghayati Kenangan

Stichting Levende Herinneringen
 
Tijdsaanduiding: 1930-2007
Aantal interviews: 160
Toegankelijkheid: Beperkt openbaar
Transcripties: nee
Periode interviews: 2012-2016
Opmerkingen:

De collectie wordt vooralsnog beheerd door Mediabedrijf Noterik. De collectie zal waarschijnlijk overgedragen worden aan DANS.

 

Bij interesse kan contact opgenomen worden met mediabedrijf Noterik.

 

 

 

De stichting Levende Herinneringen/Menghayati Kenangan heeft in het kader van Het Gebaar (Ministerie van VWS, 2000) levensverhalen vastgelegd. Het doel dat daarmee het koloniale deel van de geschiedenis niet vergeten zou worden. De levensverhalen van de geïnterviewden zijn grotendeels op chronologische wijze vastgelegd.

De interviews gaan in op gebeurtenissen en ervaringen in de jaren 1930 – 2007.
Er wordt voornamelijk over Nederland en Indonesië gesproken. Thema’s zijn o.a. Japanse bezetting, ‘bersiap’, Indonesische revolutie, repatriëringsgolf 1962, ervaringen in Nederland, verzet.

 

Herinneringen aan Indië

Indisch Herinneringscentrum (IHC)
 
Tijdsaanduiding: 1930-1990
Aantal interviews: 88
Toegankelijkheid: openbaar
Transcripties: gedeeltelijk
Periode interviews: 2012-2018
Opmerkingen:

Een deel van de collectie is ondergebracht bij DANS

 

Het project Herinneringen aan Indië is gestart in 2012. Guido Abuys (conservator Westerbork, tevens zoon van één van de geïnterviewden) startte het project als een vrijwilligersproject. Aanleiding voor het project was het werk van Esmeralda Böhm en Guido Abuys in Duitsland in opdracht van de NOS/NTS, waar ze op zoek waren naar mensen die de ‘bersiap’ periode hebben meegemaakt. Er waren weinig verhalen beschikbaar. Dit motiveerde Guido Abuys het interviewproject Herinneringen aan Indië op te zetten. In dit project werden levensverhalen verzameld. Doelstelling was om zo veel mogelijk verhalen te verzamelen van de eerste generatie ‘Indische Nederlanders’ voor hun overlijden.
Hoofdvraag: Hoe heeft u de aanloop naar de Tweede wereldoorlog, de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, de periode daarna en de reis naar Nederland en aankomst in Nederland ervaren? Via de IHC-nieuwsbrief is toentertijd een oproep gedaan, mensen konden zich opgeven om geïnterviewd te worden. De meeste geïnterviewden zijn witte Nederlandse mannen. Er zijn ook enkele Indonesiërs geïnterviewd. In sommige gevallen zijn er objecten gefotografeerd van mensen die geïnterviewd zijn.
Deze zijn in de IHC beeldbank opgenomen en zullen nog herleid worden naar de interviews.

 

De interviews gaan in op gebeurtenissen en ervaringen in de jaren 1930 – 1990.
Er wordt voornamelijk over Indonesië en Nederland gesproken. Thema’s zijn o.a. het leven voor de Tweede Wereldoorlog, de koloniale samenleving, de Japanse inval, krijgsgevangenschap, de bevrijding, de Indonesische revolutie, repatriëring, aankomst en ontvangst in Nederland.

 

Beheer: De collectie wordt beheerd door het Indisch Herinneringscentrum (IHC) en is deels ondergebracht bij Data Archiving and Networked Services (DANS).
Toegang: De collectie is openbaar. Bij interesse kan materiaal opgevraagd en bekeken worden in het kenniscentrum van het IHC (CC 0.4).

 

 

herinneringen-aan-indie

 

 

Ons Indië voor de Indonesiërs

Jan Bosdriesz
 
Tijdsaanduiding: 1940-1950
Aantal interviews: 42
Toegankelijkheid: beperkt openbaar
Transcripties: 19 van de 42 beschikbaar
Periode interviews: 1983-1984
Opmerkingen:

De collectie is niet als zodanig in het archief terug te vinden.
De collectie is geregistreerd in een oud ontoegankelijk systeem en er heeft nog geen volledige migratie plaatsgevonden. Verzoeken voor gebruik ten behoeve van onderzoek kunnen worden gestuurd naar Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid: zakelijk@beeldengeluid.nl.

 

Interviews met Indische Nederlanders, Japanners die een rol speelden tijdens de bezetting, officieren en andere militairen (Britse Leger, Brits-Indische leger, Nederlandse leger, KNIL), Indonesische nationalisten en Nederlandse bestuursambtenaren.

 

De interviews gaan in op gebeurtenissen en ervaringen in de jaren 1940 – 1950. Er wordt voornamelijk over Indonesië en Nederland gesproken. Thema’s zijn o.a. Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, Tweede Wereldoorlog, Japanse bezetting, Coup van Westerling, soevereiniteitsoverdracht, internering, onafhankelijkheid, bestuursvacuüm, gezagsvacuüm, Hatta, Soekarno, Van Mook, Spoor, Westerling, federalisten, nationalisten, diplomatiek overleg.

 

De interviews zijn gehouden ten behoeve van Bosdriesz’ (16mm) film Ons Indië voor de Indonesiërs. Deze film is in 1984 door de NOS uitgezonden als televisieserie. Het doel van de makers was om de beslissende ontwikkelingen in de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd in beeld te krijgen door de posities en ervaringen van de geïnterviewden vast te leggen. De focus lag op de periode van de Tweede Wereldoorlog en het jaar daarna.

Ons Indië voor de Indonesiërs
de oorlog, de chaos, de vrijheid

Auteur: Jan Bosdriesz, Gerard Soeteman, C. van Heekeren, Nederlandse Omroep Stichting
ISBN: 9789061354017
Jaar: 1985

Vanuit diverse invalshoeken wordt het losmakingsproces van de kolonie Indië beschreven. Een mengeling van ervaringen en meningen, Japanse, Engelse, Javaanse, Nederlandse, deze scheppen een goed beeld van de historische gang van zaken.

Katholieken en de Indonesische Revolutie

Stichting Film en Wetenschap
 
Tijdsaanduiding: 1940-1976
Aantal interviews: 3
Toegankelijkheid: op aanvraag
Transcripties: nee
Periode interviews: 1976
Opmerkingen:

De collectie is beperkt openbaar. De collectie is niet als zodanig in het archief terug te vinden.
De collectie is geregistreerd in een oud ontoegankelijk systeem en er heeft nog geen volledige migratie plaatsgevonden. Verzoeken voor gebruik ten behoeve van onderzoek kunnen worden gestuurd naar
Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid: zakelijk@beeldengeluid.nl

Drager: 2 geluidsbanden
 

De interviews zijn gehouden ten behoeve van de dissertatie van J. Bank, Katholieken en de Indonesische Revolutie, Baarn: Ambo, 1983.
Zij behandelen het Indonesiëbeleid van de Nederlandse regering en in het bijzonder de houding van de KVP in deze. Met de toenmalige fractieleider van de PvdA Van der Goes van Naters wordt gesproken over de verhouding tussen de PvdA- en de KVP-fractie inzake de Indonesische kwestie. De Graaf, Indonesië-specialist van de KVP-fractie eind jaren veertig, wordt gevraagd naar de ontwikkeling van het Indonesië-standpunt binnen de fractie. Met Van Aarden, secretaris van het Centrum voor Staatkundige Vorming in de onderhavige periode, spreekt Bank onder meer over de  verhouding van dit wetenschappelijk instituut van de KVP tot partijtop en fractie en over het Indonesiëbeleid van de fractie en de invloed daarvan op de partij.

 

De interviews gaan in op gebeurtenissen en ervaringen in de jaren 1940 – 1976.
Er wordt voornamelijk over Indonesië en Nederland gesproken. Thema’s zijn o.a. Indonesiëbeleid, PvdA-fractie, KVP-fractie.

Auteur: Jan Bank
Uitgever: Ambo
ISBN: 9789026305979
Jaar: 1983

Bank behandelt de houding van katholieken in Nederland en Indië op het niveau van de kerk en de politiek tegenover de ontvoogding van Indië in de periode 1945-1949. Maar hij haalt er zoveel bij en beschrijft diverse aspecten zo uitvoerig dat het boek tevens een studie is van het gehele terrein van de dekolonisatie van Indië. Verhalen over de onafhankelijkheidsstrijd, de rol van de Engelsen tot najaar 1946, de verspreiding van het nationalisme, opkomst en ondergang van het federalisme, het beleid van de Nederlandse regering en dat van Batavia, de besluitvorming in Djokjakarta, de internationale scène, de militaire operaties, de katholieke partijen zowel in Nederland als in Indië, de missie en zending etc.

Nationalisatie

Historisch geluidsarchief RUU
 
Tijdsaanduiding: 1957-1958
Aantal interviews: 3
Toegankelijkheid: t.b.v. onderzoek
Transcripties: ja
Periode interviews: 1969

Opmerkingen:

De collectie is nog niet gedigitaliseerd en daarom niet direct in te zien bij Beeld & Geluid. Digitalisering kan wel worden aangevraagd via Beeld & Geluid.

Drager: Geluidsbanden
 

De interviews gaan in op gebeurtenissen en ervaringen in de jaren 1957 – 1958.
Er wordt voornamelijk over Indonesië en Nederland gesproken. Thema’s zijn o.a. nationalisatie Nederlandse bedrijven.

 

Geïnterviewden:

Dr. W. Drees

Mr. H. van Riel

Prof.dr. J. in ‘t Veld

 

De collectie is onderdeel van de interviewcollectie van Stichting Film en Wetenschap (SFW).
Deze wordt beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Toegang: De collectie is beperkt openbaar. De collectie is niet als zodanig in het archief terug te vinden.
De collectie is geregistreerd in een oud ontoegankelijk systeem en er heeft nog geen volledige migratie plaatsgevonden. Verzoeken voor gebruik ten behoeve van onderzoek kunnen worden gestuurd naar het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid: zakelijk@beeldengeluid.nl.

Getuigen & Tijdgenoten

Getuigen & Tijdgenoten (NIOD, KITLV)
 
Tijdsaanduiding: 1945-1949
Aantal interviews: 76, waarvan 5 groepsinterviews
Toegankelijkheid: De collectie is (nog) niet toegankelijk. De collectie wordt in 2023 ontsloten.
Transcripties: Er zijn abstracts beschikbaar. Van de meeste interviews is een transcript beschikbaar, van een klein aantal is een verslag beschikbaar.
Periode interviews: 2017-2022
Drager: Digitale audiobestanden (WAV, MP3, M4A, OGG)

Bij de interviews in lokale Indonesische talen is een vertaling opgenomen naar het Bahasa Indonesia.

De interviews afgenomen in het Bahasa Indonesia door Fridus Steijlen zijn naar het Engels vertaald.

 

Het materiaal wordt beheerd door het NIOD. In de nabije toekomst wordt de collectie opgenomen bij Data Archiving and Networked Services (DANS).

 

Binnen het onderzoeksprogramma Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950 richt het project Getuigen & Tijdgenoten zich op het verzamelen van de ervaringen van betrokkenen in Nederland, Indonesië en andere landen. Het project Getuigen & Tijdgenoten wil een brug slaan tussen de mensen die de periode tussen 1945 en 1950 in Indonesië meemaakten en de onderzoekers.

 

De interviews gaan in op gebeurtenissen en ervaringen in de jaren 1945 – 1949.
Er wordt voornamelijk over Indonesië en Nederland gesproken. Thema’s zijn o.a. Indonesische revolutie, KNIL, Darul Islam, Tentara Pelajar, TNI, Koninklijke Marine, veteranen, dienstweigering, bevelweigering, oorlogsmisdadiger, MARVA, VHK, Rode Kruis, dagelijks leven, geweld, demarcatielijn, beschermingskampen, republikeinse kampen, Bandung Lautan Api, taal, loyaliteiten,  ooggetuigenverslagen, positionering, herinneren en vergeten.

 

 

 

getuigen en tijdgenoten