menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Vuurwerkramp Enschede

Museumfabriek
 
Tijdsaanduiding: 2000
Aantal interviews: 23
Toegankelijkheid: gedeeltelijk online beschikbaar
Transcripties: nee
Periode interviews: 2018-2019
Contact:

Een overzicht van de interviews is te vinden op de Atlasvanooit

Sommige interviews zijn via Youtube doorzoekbaar met de termen “Atlas van Ooit interviews vuurwerkramp”

 

Naar aanleiding van de twintigjarige herdenking van deze ramp werd er een serie interviews met betrokkenen gemaakt tussen 2018 en 2019. Marco Krijnsen, publiekshistoricus en journalist bracht 23 betrokkenen in beeld. De interviews geven een goed beeld van de belevingen tijdens en na de ramp van zowel bewoners van de wijk als diverse andere betrokkenen waaronder een journalist, een politieman, een brandweerman, de weduwe van een omgekomen brandweerman, een fabrieksdirecteur, een hoofd sociale zaken en een wethouder.

 

Sommige personen komen een kwartier aan het woord en anderen een geheel uur. Een ding is zeker: betrokkenen staan centraal en mogen hun verhaal houden.

Watersnoodramp 1953

Collectie voormalige Stichting Film en Wetenschap | Selma Leydesdorff
 
Tijdsaanduiding: 1953
Aantal interviews: 180
Toegankelijkheid: t.b.v. onderzoek
Transcripties: van 100 interviews een korte samenvatting
Periode interviews: 1990-1992
Opmerkingen:

De collectie is nog niet gedigitaliseerd en daarom niet direct in te zien bij Beeld & Geluid. Digitalisering kan wel worden aangevraagd bij Beeld & Geluid via: zakelijk@beeldengeluid.nl 

Drager: 297 cassettebanden

Titel: Het water en de herinnering. De Zeeuwse watersnoodramp 1953-1993

Auteur: Selma Leydesdorff
Uitgever: Amsterdam: Meulenhoff, 1993

ISBN: 9789029027717

De interviews m.b.t. de watersnoodramp van 1953 werden gehouden in het kader van een oral-history project door verscheidene groepen van (180) studenten van het Documentatiecentrum Nieuwste Geschiedenis (DNG) van de UvA, in de jaren 1990-92. Veel van de geïnterviewden waren directe slachtoffers van de ramp, anderen hadden er een relatie mee als hulpverleners, bestuurders etcetera. 

 

Het gehele project stond onder leiding van dr. Selma Leydesdorff. Deze verwerkte de interviews in haar boek Het water en de herinnering. De Zeeuwse watersnoodramp 1953-1993 (met een fotoreportage van Ed van Wijk), Amsterdam: Meulenhoff, 1993.

 

 

1953, het verhaal

Watersnoodmuseum
 
Tijdsaanduiding: 1953
Aantal interviews: >300
Toegankelijkheid: YouTube
Transcripties: onbekend
 

Na de 50-jarige herdenking van de Watersnoodramp, die op Texel, in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland zoveel littekens naliet, is er hernieuwde aandacht voor de verhalen van de ooggetuigen.

 

Oud-directeur van het Watersnoodmuseum Jaap Schoof – zelf ook ooggetuige – heeft het project ‘Oral History, 1953 het verhaal’ opgezet. Schoof spreekt met slachtoffers, redders en hulpverleners. Hoewel het project officieel in november 2013 is afgerond, komen er nog steeds verhalen binnen. Inmiddels beslaat het archief meer dan 300 interviews en 500 uitgeschreven herinneringen.

 

Doel van het project: Het ontsluiten, verzamelen en duurzaam bewaren van de geschreven en door middel van beeld en/of geluidopnames verkregen (on)bekende verhalen van of naar aanleiding van de watersnoodramp.

 

Zie vooral ook het oral history project in de jaren negentiig van Selma Leydesdorff

“HET WATER EN DE HERINNERING”

 

De verhalen van en na 1 februari 1953, door slachtoffers, hulpverleners en andere direct betrokkenen van de watersnoodramp die op Texel, in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland zoveel littekens naliet.