In dit Oral History project worden vijf vrouwen geïnterviewd die hun stempel hebben gedrukt op de veertigjarige geschiedenis van de vrouwenopvang in Nederland.
De rol van de Blijf-van-m’n-Lijf-huizen en de vrouwen die het eerste opvanghuis hebben opgericht en die op beslissende momenten directeur van de groeiende organisatie zijn geweest, of die anderszins grote invloed hebben gehad op de ontwikkeling van de vrouwenopvang. Hun persoonlijke en professionele verhaal vult de bronnen in de literatuur en het archief over de vrouwenopvang aan (i.h.b. Blijf-van-m’n-Lijf).
In de interviews wordt ook aandacht besteed aan de betekenis van het zelfhulp-principe zoals aanvankelijk ontwikkeld in Blijf-van-mijn-Lijf.
Interviewer: Josien Pieterse
Samenvattingen interviews: misbruik meisjes in de rkk
Aantal interviews: 6
Seksueel misbruik in de katholieke kerk wordt vooral geassocieerd met jongens. Minder bekend is hoe het meisjes verging. Het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK) presenteerde vrijdag 9 september 2016 het levensverhalenproject Niemand zal je geloven, om een stem te geven aan deze vrouwen.
Het project bestaat uit zes video-interviews met vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel misbruik en mishandeling in de katholieke kerk.
Interviewers: Nienke, Poortvliet, Marijke Naezer, Mieke Aerts, Barbara Henkes
Aantal interviews: 8
Dolle Mina was een linkse, radicaal feministische actiegroep. Ondanks de formele rechten die vrouwen hadden, was er nog veel onrecht en achterstelling. Met ludieke acties wilde zij de rechten van vrouwen verbeteren. Hun inspiratiebronnen waren actievoerende vrouwen in de VS en de Maagdenhuisbezetting in Amsterdam. De naam ontleende de actiegroep aan de bijnaam van de vrouwenstrijdster Wilhelmina Drucker. Deze strijdbare feministe van het eerste uur had als bijnaam ‘IJzeren Mina’. Wilhelmina Drucker streefde een eeuw eerder al dezelfde doelen na als de actiegroep.
De politicologe Marijke Mossink vertelt in haar proefschrift De levenbrengsters – Over vrouwen, vrede, feminisme en politiek in Nederland 1914-1940 wat beide bonden bewoog. Op 10 mei 1940 waren ze op een haar na gefuseerd, na jarenlange twisten over de actie- en organisatievormen van hun vrouwelijke missie.
De levenbrengsters
over vrouwen, vrede, feminisme en politiek in Nederland 1914-1940
Marijke Mossink
Stichting beheer IISG, 1995 – 252 pages
Proefschrift van de Universiteit van Amsterdam, Faculteit Politieke en Sociaal-Culturele Wetenschappen. Door middel van een vergelijkend onderzoek naar de Algemeene Nederlandsche Vrouwen Vredebond en de Internationale Vrouwenbond voor Vrede en Vrijheid is nagegaan hoe het mogelijk was dat deze twee vrouwenvredesorganisaties naast elkaar bestonden, en waarom het zo moeilijk was om tot een fusie te komen. Centraal staat de betekenis die in beide organisaties aan de begrippen ‘vrouwen’, ‘vrede’ en ‘organisatie’ werd toegekend.
Bron: NG-1981-7-17, Foto-opdrachten Nederlandse geschiedenis, Rijksmuseum Amsterdam
Fotograaf: Catrien Ariëns, 1979-09
Interviewer: Josien Pieterse
Aantal interviews: 8
Locatie:
Amsterdam (3)
Rotterdam (2)
Amersfoort (1)
Haaften (1)
Oral history interviews met feministen die een pioniersrol hebben gespeeld in de geestelijke en lichamelijke gezondheidszorg voor vrouwen.
Voor korte beschrijvingen van de geïnterviewden zie de website van Artria
Foto: Mieke Schlaman, 8 maart 1992 – Identifier: F12-93
Oral History interviews met acht vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Rooie Vrouwen en vrouwenvormingscentrum De Born
Voor korte beschrijvingen van de geïnterviewden zie de website van Artria
Aantal geïnterviewden: 15
Aantal interviews: 30
studiezaal of downloadlink (onderworpen aan toestemming)
Transcriptie: ja (pdf, Word)
Opname: audio
Bestandstype: wav (met conversie naar mp3)
Toegankelijkheid: Gemotiveerde aanvraag. De instelling bekijkt vervolgens de transcripties (privacygevoelige passages) en controleert het contract met de geïnterviewde persoon (mogelijk beperkingen op gebruik).
Doel van het project was tweeledig:
Resultaat:
De tweede feministische golf is de benaming van een periode van feministisch activisme eind jaren 1960 – jaren 1970. Ze paste in een bredere beweging van maatschappelijk protest, denk maar aan het studentenprotest van mei ’68. Op deze website maak je kennis met die feministische beweging in Vlaanderen. Wat wilden de feministen ‘van de tweede golf’? En hoe blikken ze vandaag terug op die periode?
De website gendergeschiedenis.be is bedoeld als introductie op geschiedenis van de vrouwenbeweging.
Interviewer: Dineke Stam
Samenvattingen interviews: lesbische vrouwenbeweging
Aantal interviews: 5
Onderdeel van: Moving Women’s Interviews
Moving Lesbians bevat fragmenten uit de levensverhalen van 5 lesbiennes die in grote mate bijdroegen aan de zichtbaarheid en emancipatie van lesbische vrouwen in Nederland, vanaf de jaren ‘60 van de vorige eeuw. De stukken komen uit 5 lange video-interviews, die zijn opgenomen in Atria’s oral history collectie Moving Women’s Interviews.
De geportretteerde vrouwen zijn:
De portretten en levensverhalen van de individuele vrouwen vertellen ook een verhaal over cruciale maatschappelijke veranderingen voor lesbische vrouwen. De film was tijdens EuroPride (2016) doorlopend te zien bij Atria en het Amsterdam Museum. De portretten kun je ook bekijken op de playlist Moving Lesbians op Atria’s YouTube kanaal.
De hele collectie net als de transcripten kunnen op aanvraag bij Atria worden ingezien.
ZWARTE, MIGRANTEN- EN VLUCHTELINGENVROUWEN
Aantal interviews: 9
Permalink: HTTPS://HDL.HANDLE.NET/11653/ORAL41
Het project ‘Diversiteit’ om levensverhalen van vrouwen met een migrantenachtergrond, die een belangrijke bijdrage leveren aan de zwarte migranten- en vluchtelingenvrouwen(bewegingen), in beeld vast te leggen.
o.a.: