menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Aalsterse Spanjaarden

Het migratiefenomeen is van alle tijden en in alle tijden vonden migranten hun weg naar Aalst.

Stadsarchief Aalst
 
Tijdsaanduiding: jaren '50 - nu
Aantal interviews: >5
Periode interviews: onbekend
 

In de jaren 1950 migreerden heel wat Spaanse families naar Limburg om er in de steenkoolmijnen te graven naar een beter bestaan. Toen er sprake was van mijnsluitingen begonnen een aantal van hen uit te kijken naar een nieuwe bron van inkomsten en die vonden ze in de Aalsterse textielnijverheid.

De personeelsdirecteur van de Filature du Canal, één van de grootste Aalsterse textielfabrieken, trok immers naar Limburg om er (ex-) mijnwerkers te ronselen.

 

Spaanse gastarbeiders vonden hun weg naar de textielfabrieken van Aalst vanaf de jaren 60. Velen van hen werkten toen al een tijdje in de Limburgse steenkoolmijnen maar toen het daar economisch wat slechter begon te gaan ging de personeelsdirecteur van de Filature du Canal hen warm maken voor een leven in Aalst.

 

Hier staat een compilatievideo

Zie ook de collectie Aalsterse turken

Aalsterse Turken

Stadsarchief Aalst
 
Tijdsaanduiding: jaren '70 - nu
Aantal interviews: onbekend
Periode interviews: circa 2009
 

Vanaf de jaren 70 van de twintigste eeuw kwamen Turkse migranten naar Aalst. De meeste Aalsterse Turken of Turkse Aalstenaars zijn afkomstig uit het stadje Emirdag. Emirdag is een stadje in de provincie Afyonkarahisar in Turkije. Het telde in 1997 zowat 21.127 inwoners. In Emirdag is er veel landbouw, veeteelt en handnijverheid, maar het stadje is vooral gekend vanwege de vele immigranten die naar West-Europa immigreerden, voornamelijk naar België. Zo zijn er veel mensen uit Emirdag vertegenwoordigd in Aalst, Gent, in de Brusselse gemeente Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node.

 

Zie hier een voorproefje van de interviews

Zie ook de collectie Aalsterse Spanjaarden