menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Carlos Rocha

Stichting Film en Wetenschap
 
Tijdsaanduiding: 1970-1974
Aantal interviews: 1 (1 persoon)
Toegankelijkheid: t.b.v. onderzoek
Transcripties: Ja
Periode interviews: 1974
Opmerkingen:

De collectie is nog niet gedigitaliseerd en daarom niet direct in te zien bij Beeld & Geluid. Digitalisering kan wel worden aangevraagd bij Beeld & Geluid via: zakelijk@beeldengeluid.nl 

Drager: 2 geluidsbanden
 

Carlos Rocha, lid van het Centraal Comité van de bevrijdingsbeweging MPLA (Movimento Popular de Libertaçâo de Angola), spreekt over de situatie van de bevrijdingsstrijd in Angola. Het interview vond plaats tegen de achtergrond van de Anjer-revolutie in Portugal (25 april 1974), waarvoor de koloniale oorlogen die dit land in onder meer Angola voerde de directe aanleiding vormde.

 

Aan de orde komen onder meer de mogelijke oplossing van het koloniale probleem door de nieuwe bewindvoerders in Portugal; de situatie in de reeds bevrijde gebieden in Angola; de verhouding tussen de MPLA en de andere Angolese bevrijdingsbewegingen, waaronder de FNLA (enige tijd UPA geheten); de verhouding met de onafhankelijkheidsbewegingen Frelimo in Mozambique en PAIGC in Guinee-Bissau; de overeenkomst met de (anti-imperialistische) strijd in Indo-China. Angola verkreeg zijn officiële onafhankelijkheid op 11 november 1975.  Het gesprek werd in het Frans gehouden. De transcriptie is  in Nederlandse vertaling bij Beeld & Geluid aanwezig.