menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Metissen van België

Productiehuis De Chinezen
 
Tijdsaanduiding: 1950 - 1960
Aantal interviews: 3
Toegankelijkheid: Op afspraak via vrtarchief@vrt.be.
 

Het schrijnende verhaal van de kinderen van Belgische kolonialen en Afrikaanse moeders die eind jaren 50 in België werden ondergebracht bij pleeggezinnen.

 

 

Precies 60 jaar na de onafhankelijkheid van Rwanda en Burundi vertelt de driedelige documentaire reeks Metissen van België de onthutsende geschiedenis van meer dan 300 metissen uit de Belgische koloniale periode in Rwanda. De makers van de reeks doen dat aan de hand van het levensverhaal van drie van hen: Jaak, Paul en Jacqueline.

Als onwettige kinderen van een witte vader en een zwarte moeder werden ze door de Belgische overheid weggehaald bij hun moeder en in het internaat van Save in Rwanda geplaatst. Net voor de onafhankelijkheid moesten ze ook daar weg en werden ze halsoverkop naar België overgebracht.

Daar kwamen ze ontworteld en getraumatiseerd terecht in een adoptiegezin of een weeshuis. Het waren gebeurtenissen die hun hele verdere leven tekenden. Pas in 2015 kregen ze toegang tot hun officiële dossier en konden ze op zoek gaan naar hun roots.

 

persbericht

De Belgische oud-kolonialen

 
Tijdsaanduiding: 1950-1960
Aantal interviews: 21
Toegankelijkheid: in de leeszaal en een verplichte registratie
Transcripties: nee
Periode interviews: circa 2007
Drager: Origineel: audiotapes, audiocassettes en minidisks Huidig: mp3; wav; flac
 

Florence Gillet behaalde een master in de geschiedenis en een master informatie- en communicatiewetenschappen en technologieën aan de Université Libre de Bruxelles. Zij specialiseerde zich in de  Belgische koloniale propaganda in de USA tijdens de Tweede Wereldoorlog o.m. op basis van de films van André Cauvin. Van  2004 tot 2007 werkte ze in het  CegeSoma over het sociale geheugen van de Belgische oud-kolonialen. In dat kader maakte ze een reeks interviews van Belgen die in de jaren ’50 in Congo verbleven. Vanaf 2007 is ze verantwoordelijk voor de beeld- en geluidarchieven van het CegeSoma en sedert  2016 voor de digitale toegang tot de collecties en de digital humanities-projecten.