menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

De moord op Pier Paolo Pasolini

Philo Bregstein
 
Tijdsaanduiding: Onbekend
Aantal interviews: 4 (4 personen)
Toegankelijkheid: beperkt
Transcripties: nee
Periode interviews: 1981
Opmerkingen:

Soort onderzoek: journalistiek

De collectie is nog niet gedigitaliseerd en daarom niet direct in te zien bij Beeld & Geluid. Digitalisering kan wel worden aangevraagd bij Beeld & Geluid via: zakelijk@beeldengeluid.nl 

 

In DAAN, het digitale archief van Beeld & Geluid zijn wel de volgende items te vinden: De Avonden 10-05-2010 20:00-21:00 VPRO, waar Bregstein spreekt over de moord op Pasolini; Filmers buiten het gareel 09-10-1969 VPRO, een film van Bregstein over de Italiaanse film; Wie de waarheid zegt moet dood: een film over Pier Paolo Pasolini 31-08-1981 VARA, de documentaire van Bregstein over de moord.

Drager: 11 geluidsbanden
 

Op 2 november 1975 werd Pier Paolo Pasolini (1922-1975) vermoord op het strand van Ostia vlakbij Rome. Pasolini was een (linkse) publieke intellectueel en controversiële regisseur. Zijn werk wordt gekenmerkt door thema’s die ook bij Gerard Reve op de voorgrond traden, zoals de relatie tussen (homoseksuele) seksualiteit en het katholieke geloof, de relatie tussen geweld en de waarheid, het belangrijk van ironie en van de dood.

 

Ter gelegenheid van de documentaire Wie de waarheid zegt moet dood organiseerde Philo Bregstein vier interviews over het leven van Pasolini. De documentaire behandelt enkele thema’s die meer doen begrijpen van de achtergronden van zijn leven, werk en dood: zijn dichterschap, homoseksualiteit, lidmaatschap van de Italiaanse communistische partij (PCI), de relatie tot zijn familie en de vorm en thema’s van zijn films. Deze documentaire werd door de VARA uitgezonden op 31 augustus 1981.

 

De film is in Engeland als koopvideo uitgebracht (Argos Films/British Film Institute) onder de titel Whoever says the truth shall die. A film about Pier Paolo Pasolini, ook te zien op youtube.

 

De volgende personen werden geïnterviewd:

  • Bernardo Bertolucci, een beroemde filmregisseur die zijn eerste schreden zette op het pad van het filmvak bij Pasolini. Veel thema’s van Pasolini keren terug bij Bertolucci.
  • Laura Betti, figureerde als actrice in een aantal van Pasolini’s films. Ze leest tevens enkele fragmenten uit zijn poëzie voor.
  • Maria-Antonietta Macciocchi, schrijfster, was enige tijd redactrice van het weekblad van de Partito Comunista Italiano (de Italiaanse communistische partij), waarin Pasolini op haar verzoek columns schreef. Deze gingen voornamelijk over seksualiteit, geloof en andere zaken ‘voorbij’ het rationele, zulks tot groot ongenoegen van de partijleiding.
  • Alberto Moravia, de bekende Italiaanse schrijver. Hij was bevriend met Pasolini.

 

De interviews met Bertolucci, Betti en Moravia zijn in het Italiaans. Het interview met Macchiocci is in het Frans.