Het Gevaert project werd opgestart in 2016, in navolging van de zoektocht naar een gemeenschappelijk verleden (en identiteit) voor de Zuidrand. De impact van Agfa Gevaert op de streek was enorm. Doordat het archief van Gevaert werd overgeheveld naar het Fotomuseum Antwerpen, kon de Streekvereniging Zuidrand een samenwerking opzetten om dit stukje Zuidrand-geschiedenis vorm te geven. De verhuis van die collectie leidde tot het idee de objecten, archieven, foto’s, affiches, films, camera’s, etc. een stem te geven.
Samen met tientallen vrijwilligers ging de Zuidrand op zoek naar verhalen over het werken bij Gevaert. Er werden verhalendagen georganiseerd, interviews afgenomen en oproepen gelanceerd. In 2018, naar aanleiding van de 150ste verjaardag van Lieven Gevaert pakte de Streekvereniging Zuidrand uit met de publicatie “Ik werk(te) bij Gevaert”. Hierin zijn verhalen, interviews, tekeningen, foto’s, etc. opgenomen over het werk in de fabriek, door de ogen van de vroegere werknemers van Gevaert. Deze publicatie was slechts het eerste deel van het project. We wilden de fantastische verhalen en interviews ook koppelen aan de plaatsen in de fabriek waar ze zich afspeelden.
publicatie Ik werk(te) bij Gevaert
In de zomer van 2018 filmden we, in samenwerking met de Kleine Expeditie, de maquette die gemaakt werd voor de Wereldexpo van 1958 en destijds in de schaduw van het Atomium stond te pronken.
Deze miniatuurweergave van de fabriek uit Mortsel was het startpunt van de virtuele toer “Gevaert ont-wikkeld”. Samen met de vrijwilligers en enkele oud-werknemers, brachten we de verschillende plaatsen op de maquette in kaart en werden de verhalen gelinkt aan de juiste locatie.
Het prachtige resultaat van deze samenwerking kan je via onderstaande link ontdekken.