menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Vrouwenconcentratiekamp

Stichting Film en Wetenschap
 
Tijdsaanduiding: 1940-1945
Aantal interviews: 7 (2 personen)
Toegankelijkheid: gedeeltelijk
Transcripties: nee
Periode interviews: 1982
Opmerkingen:

Interviews zijn gedeeltelijk gedigitaliseerd in DAAN, met zoekterm “Tineke Wibaut” vind je 14 items, waarvan de eerste drie interviews met Tineke Wibaut zijn.

Drager: 6 geluidsbanden + 2 cassettebanden
 

Tineke Wibaut-Guilonard is in de oorlog lid geweest van de Amsterdamse verzetsgroep CS-6. Deze groep heeft meerdere liquidaties uitgevoerd, waarvan die op H.A. Seyffardt, generaal in het Nederlands Vrijwilligers Leigioen, de meest bekende is. Eerst wist Tineke te ontsnappen aan arrestatie, maar in tweede instantie kwam zij met haar verzetsgroep door verraad terecht in kamp Vught. Tineke Wibaut werd daar tewerkgesteld in het ‘Philips-Kommando’, waar zij radiobuizen leerde maken. Dit heeft haar lang behoed voor deportatie naar de Oost-Europese concentratiekampen. In 1944 werd zij afgevoerd naar kamp Ravensbrück, maar vandaar uit werden de vrouwen met de technische vaardigheden die ze bij Philips had opgedaan, doorgestuurd naar kamp Reichenbach in Polen, onderdeel van Gross Rosen. Daar werd zij op ‘Todesmarsch’ gezet en na veel ontbering en omzwervingen in Salzwedel (Duitsland) bevrijd door de Amerikanen. Na de oorlog heeft ze veel bijgedragen aan de herdenking van de Tweede Wereldoorlog.

 

De gesprekken met Tineke Wibaut (1922-1996, schoondochter van de bekende Amsterdamse wethouder Wibaut) en mw. Wijnalda concentreren zich rond hun ervaringen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en hun daaropvolgende internering in kamp Vught en het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Zij spreken onder meer over het werk dat zij in Vught voor Philips verrichtten en in Ravenbrück voor het Duitse elektronicaconcern Telefunken. 

 

Geïnterviewde(n): mw. V.E. Wibaut-Guilonard (4x), mw. Wijnalda (3x)