menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Socialistische Jeugd van Nederland

© Fotograaf Onbekend / Anefo - Nationaal Archief, CC0
Verzameld door Eric de Lange
 
Tijdsaanduiding: 1960-1975
Aantal interviews: 12
Toegankelijkheid: Alleen de digitale bestanden zijn raadpleegbaar.
 

Eric de Lange (1947-2003), socioloog, deed onderzoek naar Socialistische Jeugd van Nederland opgericht in 1960.

Uit het contact tussen de Zaanse PSP-jongeren en leden van de radicale Politeia-afdeling in Rotterdam; beweging voor jonge mensen die leemte moest opvullen na het wegvallen van traditionele socialistische jeugdbewegingen. SJ had revolutionair socialistische grondslag en streefde door middel van acties en studiekringen naar een betere maatschappij. In deze nieuwe beweging domineerden de Politeianen. De SJ werd een kleine, maar zeer actieve en gedisciplineerde organisatie. Men probeerde de traditionele idealen en symbolen van de socialistische arbeidersbeweging in ere te houden. Voorbeelden hiervan waren de pinksterkampen, de aanspreektitel van ‘kameraad’ en het dragen van blauwe hemden.

 

Vrouwenhulpverlening

Bron: NG-1981-7-17, Foto-opdrachten Nederlandse geschiedenis, Rijksmuseum Amsterdam
Fotograaf: Catrien Ariëns, 1979-09

 
Tijdsaanduiding: 1950 - 1990
Aantal interviews: 8
 

Oral history interviews met feministen die een pioniersrol hebben gespeeld in de geestelijke en lichamelijke gezondheidszorg voor vrouwen.

 

Voor korte beschrijvingen van de geïnterviewden zie de website van Artria

Het vergeten bombardement

 
Tijdsaanduiding: 1943

GETUIGENVERHALEN.NL

 

Realisatie project:

Stichting Mondelinge Geschiedenisprojecten

 

Tijdsbestek: 31 maart 1943
Locatie: Rotterdam
Aantal interviews: 10

 

Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog

DANS: https://doi.org/10.17026/dans-x2e-9qgg

 

Interviews te zien via:

 

Op 31 maart 1943 stegen van een basis in Groot-Brittannië Amerikaanse bommenwerpers op voor een missie tegen de Duitse bezetter van Nederland. Doelwitten waren de Rotterdamse haveninstallaties. Vanwege een samenloop van ongunstige omstandigheden, waaronder het slechte weer dat de navigatie bemoeilijkte, kwamen 70 zware bommen terecht op de Rotterdamse woonwijk Bospolder-Tussendijken. Er vielen circa 326 doden en de ravage was enorm. Branden konden niet direct geblust worden door een tekort aan water en verspreidden zich snel door de sterke wind. Honderden gewonden en duizenden daklozen moesten in de toch al moeilijke oorlogsomstandigheden worden opgevangen.

 

In het kader van dit oral-history-project zijn ooggetuigen geïnterviewd van dit geallieerde vergissingsbombardement. De ooggetuigen vertellen over de gevolgen van het bombardement voor hun persoonlijk leven en over de betekenis ervan voor de sociale cohesie in de getroffen wijk. Ook komt de vraag aan de orde wat dit geallieerde bombardement heeft betekend voor de anti-Duitsgezindheid van de betrokkenen.

Storia de nhas Pais

 

Organisatie

Geschiedenislab

 

Projectleider

Davidson Rodrigues

 

Collectie interviews

Stadsarchief Rotterdam

 

Aantal interviews: 13

 

2021

 

storia-de-nhas-pais

 

PODCAST

STORIA DE NHAS PAIS

Jonge Kaapverdiaanse Rotterdammers namen in 2014 interviews af bij Kaapverdianen die tussen 1955 en 1975 in de stad waren aangekomen en er een bestaan hadden opgebouwd.

In 2021 bestudeerde Maxime Schut, student International Studies aan de Universiteit Leiden zes interviews uit 2014. Ook interviewde ze zeven Kaapverdiaanse interviewers over waarom het voor hen belangrijk was om aan het project mee te doen. Zo is er een collectie interviews gevormd op beeld en geluid, getranscribeerd en soms vertaald.

Met de podcast wordt de aandacht gevestigd op deze collectie en op de geschiedenis van Kaapverdianen in Rotterdam, maar ook op het belang van bewaren van dit soort verhalen voor toekomstige generaties.

 

010nu – Eerste generatie Kaapverdianen vertellen verhaal aan Rotterdam Vertelt

Reis van de Razzia

Stichting Reis van de Razzia
 
Tijdsaanduiding: 1944-1945
Aantal interviews: 76
Toegankelijkheid: openbaar
Periode interviews: 2012

Online publikatie:

25 maart 2016

 

 

Website Stichting Reis van de Razzia

 

 

DERAZZIAVANROTTERDAM.NL

 

De collectie is ondergebracht bij DANS:

Jager, MA E. J. de (Stichting Reis van de Razzia) (2014): Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog, Getuigen Verhalen, Project ‘Reis van de Razzia’. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-2a5-ec82

 

Aantal interviews: 76

Op de avond van 9 november 1944 werden 8.000 Duitse soldaten ingezet bij Aktion Rosenstock. In stilte werd er een cordon rond Rotterdam en Schiedam gelegd. Op de twee daaropvolgende dagen werden in totaal ruim 52.000 Rotterdammers en Schiedammers tussen de zeventien en veertig jaar oud opgepakt en afgevoerd naar Duitsland. Dwangarbeid was het belangrijkste doel maar de bezetter wilde door middel van de razzia ook alle weerbare mannen uit West-Nederland verwijderen.

 

Tijdens hun tewerkstelling in Duitsland en Oost-Nederland zijn ten gevolge van ziekte, ondervoeding, vluchtpogingen en oorlogshandelingen enige duizenden Rotterdammers omgekomen. Na afloop van de oorlog keerden de meeste dwangarbeiders huiswaarts als Displaced Persons.

 

Met de gevangenneming van 52.000 mannen is de razzia van Rotterdam de grootste klopjacht die het Duits nationaalsocialistische regime heeft gehouden. Voor het project Reis van de Razzia zijn er in totaal 76 interviews opgenomen met getuigen die inzichtelijk maken wat zich heeft afgespeeld.

 

Razzia’s. Deportatie mannen, Rotterdam. Foto is gemaakt in een woning aan de Oudedijk te Rotterdam. 10/11/1944. © L.M.A. van der Werff

 

Ongekend bijzonder

Emyu in het Centraal Museum voor de tentoonstelling “Ik neem je mee, van rugzak naar museum”

 

"Sprekende Geschiedenis is een initiatief van Stichting BMP en is onderdeel van het Nationaal Knooppunt Oral History in samenwerking met diverse partners en steun van het Mondriaan Fonds"
Stichting BMP
 
Tijdsaanduiding: 1970-2017
Aantal interviews: 248
Toegankelijkheid: Grootste deel toegankelijk na aanvraag
Transcripties: Geanonimiseerd aanwezig
Periode interviews: 2015-2017

Foto-expositie:
DE WEDEROPBOUW VAN MIJN LEVEN

Opera:
stadsopera onderweg

Tentoonstelling:
Ik neem je mee

 

En vele andere culturele co-creaties op basis van de oral history interviews

ongekendbijzonder.nl

 

Op de website van Ongekend Bijzonder vind je levensverhalen van vluchtelingen die de afgelopen 40 jaar naar Nederland zijn gekomen. Het oral history project Ongekend Bijzonder legde 248 levensverhalen vast als onderdeel van de hedendaagse geschiedenis.

ongekendbijzonder.nl

 

Op basis van het Nederlandse project Ongekend Bijzonder is het Europese project Specially Unknown opgezet. Een internationaal oral history project waarbij verhalen werden verzameld van vluchtelingen over hun reis naar en leven in Europa. 

Speciallyunknown.eu

 

Daarnaast zijn er een aantal culturele presentaties gemaakt op basis de oral history interviews van Ongekend Bijzonder.