Precies 60 jaar na de onafhankelijkheid van Rwanda en Burundi vertelt de driedelige documentaire reeks Metissen van België de onthutsende geschiedenis van meer dan 300 metissen uit de Belgische koloniale periode in Rwanda. De makers van de reeks doen dat aan de hand van het levensverhaal van drie van hen: Jaak, Paul en Jacqueline.
Als onwettige kinderen van een witte vader en een zwarte moeder werden ze door de Belgische overheid weggehaald bij hun moeder en in het internaat van Save in Rwanda geplaatst. Net voor de onafhankelijkheid moesten ze ook daar weg en werden ze halsoverkop naar België overgebracht.
Daar kwamen ze ontworteld en getraumatiseerd terecht in een adoptiegezin of een weeshuis. Het waren gebeurtenissen die hun hele verdere leven tekenden. Pas in 2015 kregen ze toegang tot hun officiële dossier en konden ze op zoek gaan naar hun roots.
De interviews van Sarah Heynssens (een tiental) vonden plaats in de context van haar onderzoek in het CegeSoma over de “Kinderen van Save” (2010 – 2012). De bedoeling was de gebeurtenissen op het spoor te komen i.v.m. de transfer van kinderen uit instellingen voor “mulatten”, zoals het weeshuis van Save in Rwanda, naar België aan de vooravond van de dekolonisatie.