De interviews zijn gehouden ten behoeve van de historische studie door C. Offringa, Van Gildestein naar Uithof
Voor meer informatie over de interviews en de geïnterviewden, zie: SFW werkuitgave no. 8 (1995), pp. 5, 38, 44.
Geïnterviewden:
Interviewers: S.R. Numans, R.L. Schuursma
Van Gildestein naar Uithof : 150 jaar diergeneeskundig onderwijs in Utrecht
Hoofdauteur: C. Offringa
Utrecht : Faculteit der Diergeneeskunde R.U. Utrecht, 1971-1981. – 2 dl
Het eerste deel, dat in 1972 als proefschrift verscheen, onder de titel: ‘s Rijks veeartsenijschool. Veeartsenijkundige Hoogeschool 1821-1925.
De bijeengebrachte stof in deze twee delen is een bron van informatie vormen voor verschillende groepen historici. De inhoud is meer dan een dorre opsomming van feiten, meer dan een bundeling van jaarverslagen of gegevens uit almanakken. De tekst is bovendien goed gedocumenteerd. De inhoud van de stof heeft de auteur voor problemen gesteld, hetgeen niemand zal verwonderen die probeert een overzicht te geven van ‘moderne’ ontwikkelingen in de instituten van onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, en bovendien deze tracht te plaatsen in de sociale en politieke omstandigheden van de periode. Vandaar dat de auteur zich van hulptroepen heeft verzekerd, voor een belangrijk deel oud-hoogleraren, die in de periode nog actief zijn geweest.
De geïnterviewden zijn allen Utrechtenaren die spreken over hun ervaringen in dagelijks leven en werk tijdens de bezettingsperiode 1940-1945.
Onder meer komen aan de orde: de inval van de Duitsers in mei 1940; razzia’s; de NSB. Van Rhenen hield de interviews uit interesse voor het (dagelijks) leven in Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Emyu in het Centraal Museum voor de tentoonstelling “Ik neem je mee, van rugzak naar museum”
Op de website van Ongekend Bijzonder vind je levensverhalen van vluchtelingen die de afgelopen 40 jaar naar Nederland zijn gekomen. Het oral history project Ongekend Bijzonder legde 248 levensverhalen vast als onderdeel van de hedendaagse geschiedenis.
Op basis van het Nederlandse project Ongekend Bijzonder is het Europese project Specially Unknown opgezet. Een internationaal oral history project waarbij verhalen werden verzameld van vluchtelingen over hun reis naar en leven in Europa.
Foto-expositie:
DE WEDEROPBOUW VAN MIJN LEVEN
Opera:
stadsopera onderweg
Tentoonstelling:
Ik neem je mee
En vele andere culturele co-creaties op basis van de oral history interviews
Daarnaast zijn er een aantal culturele presentaties gemaakt op basis de oral history interviews van Ongekend Bijzonder.