menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Papoea: een geschiedenis

 
Tijdsaanduiding: 1920-2004
Aantal interviews: 36
Toegankelijkheid: openbaar
Periode interviews: 2000-2004
Opmerkingen:

De collectie is openbaar en in de loop van 2023 toegankelijk. De collectie is dan alleen toegankelijk in de leeszaal of via een beschermde omgeving (wachtwoord nodig) online te beluisteren.
De bestanden zijn niet te downloaden.

 

De interviews zijn afgenomen in het kader van Dirk Vlasbloms publicatie Papoea: een geschiedenis. Dit boek behandelt vijf eeuwen geschiedenis van Papua, met de nadruk op de periode vanaf 1945 en met speciale aandacht voor de overdracht van Nederland aan Indonesië in 1962. In het boek staat het perspectief van Papua’s centraal.

De interviews gaan in op gebeurtenissen en ervaringen in de jaren 1920 – 2004.
Er wordt voornamelijk over Indonesië en West-Papua gesproken. Thema’s zijn o.a. Tweede Wereldoorlog, Indonesische revolutie, overdracht aan Indonesië in 1962, bezetting.

 

De collectie is gedigitaliseerd en duurzaam opgeslagen bij een e-depot.

 

 

Papoea: Een geschiedenis

Vlasblom, D. 

University Press, Amsterdam, 2004

ISBN 90-5330-399-5
9 789053-303993

Dirk Vlasblom (1952) studeerde culturele antropologie in Utrecht. Hij is met een korte onderbreking sinds 1990 correspondent voor NRC Handelsblad in Jakarta. Eerder publiceerde hij Jakarta, Jakarta – Reportages uit Indonesië (1993), In een warung aan de Zuidzee-Verhalen uit Indonesie (1998) en Ankers & Kettingen – Een Rotterdamse kroniek (2001).
Op meeslepende wijze vertelt de auteur de verhalen van Papoea. Hij putte hier- voor uit unieke bronnen. Hoofdrolspelers en ooggetuigen komen zelf aan het woord, niet zelden voor het eerst. De archieven van missie en zending zijn voor dit boek, eveneens voor het eerst, systematisch onderzocht.
Met dit magistrale werk schenkt de auteur de Papoea’s hun geschiedenis.

 

Interviewcollectie West-Papua

Yernaux poseert met een jonge man van de Marind-anim, ca. 1922
Missionarissen van het Heilige Hart / Pater J. Boelaars
 
Tijdsaanduiding: 1950-1990
Aantal interviews: 23
Toegankelijkheid: beperkt openbaar
Transcripties: (deels) beschikbaar
Periode interviews: vermoedelijk 1980

Opmerkingen:

Bij interesse kan het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven toestemming tot inzage aanvragen bij Missionarissen van het Heilige Hart waarna de interviews in de studiezaal te  beluisteren zijn.

Drager: cassettebandjes
 

Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven verzamelt en beheert sinds 2006 archieven van ruim 100 kloostergemeenschappen, waaronder het archief van Missionarissen van het Heilige Hart. De interviews zijn afgenomen in het kader van de reeks Samen met de Papoea’s op weg (18 interviews) en Gesprekken met guru’s of met familieleden (5 interviews) in West-Papua. Interviewer pater J. Boelaars was belast met pastorale zorg en wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van het missiewerk. Tussen 1950 en 1990 heeft hij voor verschillende langere perioden in Indonesië en West-Papua gewerkt.

 

De interviews hebben geleid tot de publicatie Met Papoea’s samen op weg: Deel 3 de begeleiders en zijn gebruikt voor de verhandeling Getuigen Spreken: kerkgeschiedenis van het aartsbisdom Merauke, Irian Jaya, Indonesia (ca 1999) door J. Boelaars in samenwerking met A. Vriens.

 

Thema’s zijn o.a. Nederlands bestuur, Indonesisch bestuur, het Vaticaans Concilie, discriminatie, schoolopleiding, geestelijk leven, dagelijkse werkzaamheden, adat, pastoraal beleid, ontwikkeling missionarissen.

Lijst beschikbaar met namen van geïnterviewden in Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven

 

Relevante linkjes: Website Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven: erfgoedkloosterleven.nl

Verhandeling Getuigen Spreken: Verhandeling Getuigen spreken

 

Met Papoea’s samen op weg

Boelaars, J. 
Uitgeversmaatschappij J.H. Kok – Kampen 

Deel 1 De pioniers. Het begin van een missie, 1992

Deel 2 De baanbrekers. Het openleggen van het binnenland, 1995

Deel 3 De begeleiders, 1997