Collecties

Op deze pagina ontsluiten we oral history collecties van archieven en organisaties. Ons doel is om zoveel mogelijk collecties op één plek te presenteren en doorzoekbaar te maken.

Filter op

Type

Soort

Land

Regio

Categorie

Beschikbaarheid

Archieven

Herinneringen van ooggetuigen van de oorlog

Sociale geschiedenis Tweede Wereldoorlog

Freddie zat samen met haar zus Truus en Hannie Schaft in een gewapende verzetsgroep. Freddie heeft zwaar verzetswerk verricht waaronder meerdere liquidaties, terwijl ze nog een jonge meid was. In het interview gaat Freddie openhartig in op haar rol als jonge pubermeid in een verzetsgroep en het onderling vertrouwen, de verliefdheden, en de positie ten opzichte van de buitenwacht.
—————————————————————————————————————————————————————————-

Adriaan was een jongen uit Rotterdam die verliefd werd op zijn Joodse buurmeisje. Op een dag was ze tot zijn ontzetting weg. Later raakte hij in verzetswerk terecht en...

Nanci Adler: Memorial

De Grote Terreur van Stalin

Twaalf tot twintig miljoen Russen verdwenen destijds als ‘vijanden’ van het regime in de goelagkampen of werden ter dood veroordeeld. Adler legt uit dat het onderzoeksinstituut in de ogen van de Russische regering veel te ver is gegaan in haar onderzoek.

“De medewerkers van Memorial wilden niet alleen slachtoffers onderzoeken. Ze wilden ook publiceren over daders. Ze wilden zeggen wie het gedaan had, wie er aan schuldig was. En dat is het systeem zelf. Dat is een geschiedenis waar Poetin niet zo blij mee is.”...

Een goed begin:
bevallen in Nederland.

Sociale geschiedenis Vrouwen & Gender

Verloskundigen Franka Cadée, Erna Kerkhof en Djanifa de Conceicao, kraamverzorgenden Thea Groeneveld en Pien Jasper en gynaecoloog Martine Hollander delen hun kennis over de unieke geboortezorg van Nederland vanuit hun persoonlijke ervaring en optiek. Samen schetsen ze een krachtig maar ook kwetsbaar beeld van een bevalcultuur die onder grote druk staat door een tijdgeest van medicalisering, marktwerking en de drang van de moderne mens naar controle. De keuzevrijheid van zwangere vrouwen om veilig thuis te kunnen bevallen, staat hierdoor op het spel.

Hoe waardevol en uitzonderlijk onze geboortezorg is,...

30 jaar Bijlmervliegramp

Rampen

Dit was een ingrijpende gebeurtenis die veel mensen vandaag nog steeds met zich meedragen.

In de tentoonstelling wordt een idee geschetst van het ongeloof, de shock en het verdriet waar veel bewoners van de Bijlmer mee te maken kregen. Dit gebeurt aan de hand van koppen van kranten die op 5 oktober verschenen – ‘Vuur, dood, chaos’ en ‘Ineens ging hij op zijn kant en recht omlaag’ – en door op doek getranscribeerde gesprekken die de meldkamermedewerkers van 112 van die avond voerden. Ook zijn tekeningen van basisschoolleerlingen van...

Woon(on)recht in de Indische Buurt

Mieke, Jan, Jolanda, Frank, Karin en Joost waren jong en hadden een woning nodig. De één kraakte een pand voor zichzelf en haar zoontje, de ander kraakte voor anderen die niet durfden, of zette woonacties op. Maar het kraken was niet alleen een reactie op de dichtgetimmerde woningen en grote woningnood. Kraken in de Indische Buurt was een sociale strijd, die geweldloos en in samenwerking met de buurt gevoerd werd.
—————————————————————————————————————————————————————————-

Het waren sociaal bewuste jongeren die zich niet alleen verzetten, maar ook inzetten voor de buurt. Zo zetten...

Blijf van mijn lijf

Vrouwen & Gender

Veel vrouwencollectieven ontstonden in een vrouwenhuis. Bijna elke grote stad in Nederland had er één in de jaren 70. Vanuit de vrouwenhuizen ontstonden verschillende collectieven, ieder met een eigen doel of thema.
—————————————————————————————————————————————————————————-

Informatie werd verspreid via Vrouwenkranten, ‘met de hand gestencild: voor 35 centen’. In het Amsterdamse Vrouwenhuis ontstond uitgeverij de Bonte Was. Deze schreef: ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’ die verscheen in 1974 en gaat over het huwelijk en ‘de verwachtingen ervoor en de teleurstellingen erna’.
—————————————————————————————————————————————————————————-

Boos op het patriarchaat en strijdbaar om...

Schiedamse kinderen

Tweede Wereldoorlog

In het begin van de Tweede Wereldoorlog werden de uitzendingen van kinderen georganiseerd door de lagere scholen met behulp van de schoolartsen. Vanaf januari 1945, in de Hongerwinter, zijn rond de 600 kinderen door het Inter Kerkelijk Bureau uitgezonden; de kinderen werden gebracht naar gezinnen in provincies waar ze de oorlog even achter zich konden laten. In de winter van 1944-1945 waren er ook ouders die het initiatief namen om hun kinderen uit te zenden.
—————————————————————————————————————————————————————————-

In dit project is vooral nagegaan welke rol religie had bij deze uitzendingen,...

Oral History Zeewolde

City and village Professions

In 2018 startte Landschapsbeheer Flevoland het project Oral History Zeewolde. In samenwerking met vrijwilligers en de gemeente Zeewolde werd het verhaal van Zeewolde opgetekend door het afnemen van in totaal 30 interviews. Tijdens deze interviews met bijvoorbeeld de eerste huisarts van Zeewolde tot de eerste inwoners en jachtopzieners, werd ingegaan op vragen als: Hoe zag de drooggevallen zeebodem eruit? Wat groeide er als eerste? Wanneer en hoe kwamen er dieren naar het nieuwe land? Hoe is het om als eersten in de nog kale omgeving te wonen? De...

MARVA – Eerste Nederlandse vrouwen in het leger.

Tweede Wereldoorlog Vrouwen & Gender

Nijmegen ’35 – ’45. Drie joodse getuigenissen.

Tweede Wereldoorlog

Harry van Geuns vertelt hoe zijn familie Duitse Joodse vluchtelingen opving in hun pension. Na de razzia van 18 november 1942 werd hij via de HBS aan de Kronenburgsingel op transport gezet naar Westerbork en later naar Birkenau. Hij overleefde ook Bergen-Belsen en keerde na de oorlog terug naar Nijmegen.

Dinie van Duuren-Vrengel spreekt over het isolement door het verbod op contact met christenen, de avondklok en haar onderduik aan de Doddendaal, waar ze de bevrijding meemaakte.

Louis de Wijze vertelt over het antisemitisme op school, waaronder...

Getuigen van de transporttreinen

Tweede Wereldoorlog

In de oorlogsjaren reden de transporten, de ‚Jodentreinen‘ zoals ze werden genoemd in de volksmond, van Hooghalen via Winschoten, Nieuweschans en Leer verder naar het oosten. Eindbestemming was meestal het voormalig Generalgouvernement voor de bezette gebieden in Polen.

Nederlanders en Duitsers die, meestal als jongvolwassenen, in de buurt van het spoortracé Hooghalen – Leer woonden of werkten, hebben deze transporten gezien. Soms konden ze mensen zien die in de trein zaten, vaak zagen ze briefjes die uit de trein werden gegooid als laatste levensteken. Briefjes die zij oppakten en...

De Oorlog Achter de Voordeur

Oorlog Sociale Geschiedenis Stad en dorp

Binnen het Zuiderwaterlinie-onderzoeksproject “De oorlog achter de voordeur: inkwartiering van militairen en opvang van oorlogsvluchtelingen door de eeuwen heen” onderzoekt historicus Stef Koenis de recente opvang van Oekraïense vluchtelingen bij gastgezinnen in het Zuiderwaterliniegebied.

 

Dit oral history-project heeft als doel deze bijzondere historische ervaringen vanuit beide perspectieven – zowel die van de vluchtelingen als van de gastgezinnen – vast te leggen. Wat vonden zij interessant of moeilijk? Wat hebben ze van elkaar geleerd? Waar waren ze door verrast? En welke banden zijn er ontstaan? Veel Oekraïense vluchtelingen die in...

De Oorlog Achter de Voordeur

Binnen het Zuiderwaterlinie-onderzoeksproject “De oorlog achter de voordeur: inkwartiering van militairen en opvang van oorlogsvluchtelingen door de eeuwen heen” onderzoekt historicus Stef Koenis de recente opvang van Oekraïense vluchtelingen bij gastgezinnen in het Zuiderwaterliniegebied.

 

Dit oral history-project heeft als doel deze bijzondere historische ervaringen vanuit beide perspectieven – zowel die van de vluchtelingen als van de gastgezinnen – vast te leggen. Wat vonden zij interessant of moeilijk? Wat hebben ze van elkaar geleerd? Waar waren ze door verrast? En welke banden zijn er ontstaan? Veel Oekraïense vluchtelingen die in...

Vrouw en Kerk

Het “Vrouw en Kerk” oral history project, gemaakt door Josien Pieterse als interviewer en geproduceerd door Aletta – Instituut voor Vrouwengeschiedenis, documenteert de persoonlijke verhalen van vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld binnen de kerk. Het project ligt onder de hoede van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Het richt zich op de ervaringen, geloofsbeleving en feministische betrokkenheid van deze vrouwen.

Het project bevat twee interviews. Dit project werd gepresenteerd in de tentoonstelling Vrouwen voor het Voetlicht (Museum Catharijneconvent, 2012)

 

In het eerste interview wordt een vrouw geportretteerd die...

Talen en Culturen in het Utrechtse Lombok en Transvaal

TCULT was een interdisciplinair onderzoeksproject gericht op de dynamiek van taal en cultuur in de multiculturele wijken Lombok en Transvaal in Utrecht. Het Meertens Instituut in Amsterdam deed onderzoek naar tweetaligheid in de Utrechtse wijk Lombok, waarbij 150 banden met interviews, toespraken en liedjes werden verzameld, vooral van Turkse en Marokkaanse Lombokkers. Het project onderzocht de culturele en linguïstische repertoires van zowel individuele bewoners als diverse gemeenschappen, waaronder autochtone Nederlanders, Marokkanen, Turken, Surinamers en andere etnische groepen.

 

Naast de interne structuur van taal en culturele uitingen stond ook de...

Turkse Dordtenaren

Het project Turkse Dordtenaren was een bijzondere samenwerking tussen het Stadsarchief Dordrecht en Stichting Tuana, een organisatie van jonge Dordtenaren met een Turkse achtergrond. Het initiatief ontstond vanuit de wens om de wortels van Turkse Dordtenaren zichtbaar te maken en hun migratiegeschiedenis vast te leggen.

 

Binnen het project zijn brieven, foto’s en persoonlijke verhalen verzameld, deels ook zelf gecreëerd. Daarnaast werden interviews gehouden met de eerste generatie Turkse migranten in Dordrecht en met organisaties die zich destijds bezighielden met migrantenopvang. Dit alles resulteerde in een boek, een tentoonstelling en...

Woon(on)recht

In de Indische Buurt zijn de verhalen van (oud-)buurtbewoners vastgelegd in een omvangrijk oral history project. De projectdeelnemers Mieke, Jan, Jolanda, Frank, Karin en Joost, die eind jaren ’70 als twintigers naar de Indische Buurt kwamen, delen hun ervaringen en herinneringen aan een tijd van woningnood en sociale strijd.

 

Deze bewoners kwamen naar de buurt op zoek naar huisvesting en betrokken zichzelf actief bij de gemeenschap. Sommigen kraakten panden voor zichzelf of voor anderen, terwijl anderen zich inzetten voor buurtinitiatieven zoals taallessen voor analfabete Marokkaanse vrouwen en buurtacties. Hun...

Zaad Zonder Naam

In 2018 ontving Tine Claes een postdoctoraal mandaat van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) om onderzoek te doen naar de beleving van onvruchtbaarheid en ongewenste kinderloosheid vanaf de jaren 1950. Als postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven, met financiering van het FWO, richtte ze zich op de recente geschiedenis van onvruchtbaarheid en ongewenste kinderloosheid.

 

Om een duidelijk beeld te krijgen van de persoonlijke ervaringen, koos ze voor mondelinge geschiedenis als onderzoeksmethode. Ongewenste kinderloosheid is immers een taboeonderwerp dat zelden gedocumenteerd wordt in archieven. Ze voerde meer dan honderd...

Drugs Monologen

Drugs Monologen: persoonlijke verhalen over drugsgebruik in Nederland

 

Hoe is de manier waarop we in Nederland naar drugs kijken door de jaren heen veranderd? Wat betekenen drugs voor de mensen die ze gebruiken? De initiatiefnemers van Drugs Monologen willen deze vragen beantwoorden door persoonlijke verhalen van gebruikers te verzamelen. Deze unieke oral history-collectie biedt een nieuw perspectief op een onderwerp dat vaak controversieel en complex is.

 

De stem van de gebruiker centraal

Drugs zijn al decennialang een onderdeel van de Nederlandse samenleving. Toch wordt in discussies over drugsgebruik de stem van...

OH-CORE – Oral History-Collaborative Open Science Research Environment

Kunst/cultuur

OH-CORE zal samen met DANS-KNAW en SURF worden uitgewerkt in het verlengde van het infrastructurele onderzoeksproject Oral History – Stories at the Museum around Artworks (OH-SMArt) en ter ondersteuning van het NWO-OC XS onderzoek Smart Care. Het doel is om het duurzaam bewaren en veilig ontsluiten van uniek bronmateriaal voor de sociale- en geesteswetenschappen aanzienlijk te verbeteren. Met interviewmateriaal van de Universiteit van Amsterdam en bestaande infrastructurele componenten, ontwikkelen SURF en DANS-KNAW een dynamische virtuele oral history onderzoeksomgeving, waarin door de data-eigenaar geautoriseerde onderzoekers kunnen samenwerken. Het nieuwe systeem...