
Freddie zat samen met haar zus Truus en Hannie Schaft in een gewapende verzetsgroep. Freddie heeft zwaar verzetswerk verricht waaronder meerdere liquidaties, terwijl ze nog een jonge meid was. In het interview gaat Freddie openhartig in op haar rol als jonge pubermeid in een verzetsgroep en het onderling vertrouwen, de verliefdheden, en de positie ten opzichte van de buitenwacht.
—————————————————————————————————————————————————————————-
Adriaan was een jongen uit Rotterdam die verliefd werd op zijn Joodse buurmeisje. Op een dag was ze tot zijn ontzetting weg. Later raakte hij in verzetswerk terecht en...
De Grote Terreur van Stalin
Twaalf tot twintig miljoen Russen verdwenen destijds als ‘vijanden’ van het regime in de goelagkampen of werden ter dood veroordeeld. Adler legt uit dat het onderzoeksinstituut in de ogen van de Russische regering veel te ver is gegaan in haar onderzoek.
“De medewerkers van Memorial wilden niet alleen slachtoffers onderzoeken. Ze wilden ook publiceren over daders. Ze wilden zeggen wie het gedaan had, wie er aan schuldig was. En dat is het systeem zelf. Dat is een geschiedenis waar Poetin niet zo blij mee is.”...
Verloskundigen Franka Cadée, Erna Kerkhof en Djanifa de Conceicao, kraamverzorgenden Thea Groeneveld en Pien Jasper en gynaecoloog Martine Hollander delen hun kennis over de unieke geboortezorg van Nederland vanuit hun persoonlijke ervaring en optiek. Samen schetsen ze een krachtig maar ook kwetsbaar beeld van een bevalcultuur die onder grote druk staat door een tijdgeest van medicalisering, marktwerking en de drang van de moderne mens naar controle. De keuzevrijheid van zwangere vrouwen om veilig thuis te kunnen bevallen, staat hierdoor op het spel.
Hoe waardevol en uitzonderlijk onze geboortezorg is,...
Dit was een ingrijpende gebeurtenis die veel mensen vandaag nog steeds met zich meedragen.
In de tentoonstelling wordt een idee geschetst van het ongeloof, de shock en het verdriet waar veel bewoners van de Bijlmer mee te maken kregen. Dit gebeurt aan de hand van koppen van kranten die op 5 oktober verschenen – ‘Vuur, dood, chaos’ en ‘Ineens ging hij op zijn kant en recht omlaag’ – en door op doek getranscribeerde gesprekken die de meldkamermedewerkers van 112 van die avond voerden. Ook zijn tekeningen van basisschoolleerlingen van...
Mieke, Jan, Jolanda, Frank, Karin en Joost waren jong en hadden een woning nodig. De één kraakte een pand voor zichzelf en haar zoontje, de ander kraakte voor anderen die niet durfden, of zette woonacties op. Maar het kraken was niet alleen een reactie op de dichtgetimmerde woningen en grote woningnood. Kraken in de Indische Buurt was een sociale strijd, die geweldloos en in samenwerking met de buurt gevoerd werd.
—————————————————————————————————————————————————————————-
Het waren sociaal bewuste jongeren die zich niet alleen verzetten, maar ook inzetten voor de buurt. Zo zetten...
Veel vrouwencollectieven ontstonden in een vrouwenhuis. Bijna elke grote stad in Nederland had er één in de jaren 70. Vanuit de vrouwenhuizen ontstonden verschillende collectieven, ieder met een eigen doel of thema.
—————————————————————————————————————————————————————————-
Informatie werd verspreid via Vrouwenkranten, ‘met de hand gestencild: voor 35 centen’. In het Amsterdamse Vrouwenhuis ontstond uitgeverij de Bonte Was. Deze schreef: ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’ die verscheen in 1974 en gaat over het huwelijk en ‘de verwachtingen ervoor en de teleurstellingen erna’.
—————————————————————————————————————————————————————————-
Boos op het patriarchaat en strijdbaar om...
In het begin van de Tweede Wereldoorlog werden de uitzendingen van kinderen georganiseerd door de lagere scholen met behulp van de schoolartsen. Vanaf januari 1945, in de Hongerwinter, zijn rond de 600 kinderen door het Inter Kerkelijk Bureau uitgezonden; de kinderen werden gebracht naar gezinnen in provincies waar ze de oorlog even achter zich konden laten. In de winter van 1944-1945 waren er ook ouders die het initiatief namen om hun kinderen uit te zenden.
—————————————————————————————————————————————————————————-
In dit project is vooral nagegaan welke rol religie had bij deze uitzendingen,...
In 2018 startte Landschapsbeheer Flevoland het project Oral History Zeewolde. In samenwerking met vrijwilligers en de gemeente Zeewolde werd het verhaal van Zeewolde opgetekend door het afnemen van in totaal 30 interviews. Tijdens deze interviews met bijvoorbeeld de eerste huisarts van Zeewolde tot de eerste inwoners en jachtopzieners, werd ingegaan op vragen als: Hoe zag de drooggevallen zeebodem eruit? Wat groeide er als eerste? Wanneer en hoe kwamen er dieren naar het nieuwe land? Hoe is het om als eersten in de nog kale omgeving te wonen? De...