In het project De 11 stemmen van Srebrenica staan de persoonlijke verhalen centraal van Bosnische Nederlanders – overlevenden van de genocide en hun kinderen. Dertig jaar na de val van Srebrenica delen zij hun ervaringen van oorlog, verlies, veerkracht en het leven in een samenleving die hun verhaal vaak niet kent of begrijpt.

 

Ruim 62.000 Bosnische Nederlanders wonen inmiddels in Nederland, maar hun stemmen zijn tot nu toe nauwelijks gehoord. Dit project geeft ruimte aan die verhalen. Hoe leef je verder met een oorlogsverleden, in een nieuw land, tussen herinnering en hoop?

De elf stemmen van Srebrenica is een multimediaal project dat bestaat uit een reeks publicaties, podcasts en tentoonstellingen. Op 21 juni start de podcastserie bij OVT/VPRO. In de zomer zijn er tentoonstellingen te zien bij FOTODOK in Utrecht en Nationaal Monument Kamp Vught.

 

Door middel van oral history, fotografie en audio brengen de makers niet alleen herinnering, maar ook erkenning, verbinding en perspectief. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met verschillende instellingen en betrokken makers, en loopt tot en met oktober.

 

Via deze stemmen wordt het verleden levend gehouden – niet als historisch feit alleen, maar als doorleefd verhaal dat raakt aan wie we zijn, en hoe we samenleven.

 

Een gezamenlijke productie van Alma Mustafić, Marjolein Koster, Robin de Puy, FOTODOK, OVT (VPRO) en Nationaal Monument Kamp Vught. De elf stemmen van Srebrenica is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Vfonds, K.F. Hein Fonds, Fonds 21 en Gemeente Utrecht.