menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

De nieuwe podcast van Annegriet Wietsma: De Zwembadclub

De nieuwe podcast van Annegriet Wietsma, maker van De Deventer Mediazaak, die deze week trending is, heeft alles met oral history te maken. Annegriet gaat met de herinneringen van hoofdpersoon George op zak, onderzoeken of ze zijn verhaal kan toetsen (feiten checken) met verhalen van andere mogelijke (oog) getuigen, in archieven en op locaties. Ofwel, een zoektocht naar de waarheid van een verborgen verleden.

 

George groeit op in het naoorlogse Amsterdam, in een arm gezin. Hij zwerft veel op straat rond. Om wat bij te verdienen scharrelt hij met geïnteresseerde mannelijke voorbijgangers. Hij wordt benaderd door een aardige fotograaf die de knaap in ruil voor geld laat poseren. Naakt. De fotograaf neemt hem tevens mee naar een openbaar zwembad waar arbeiderskinderen af en toe een avond mogen zwemmen. En dan krijgt het verhaal een bizarre wending. 

 

“Nou… en toen kwam de zwembadclub. Dat je in je blootje moest zwemmen. En dat er volwassen mensen zijn die dat op prijs stellen. En dan zat er altijd geld in je jaszak. Vijf gulden of zo.”

 

In dit interview lees je meer over haar motivatie om deze serie te gaan maken en de rol van oral history. 

 

De zwembadclub is een podcast van de NTR, tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en is te beluisteren via de website en app van NPO Radio 1, de gratis NPO Luister-app en andere podcastplatforms.

 

Het verhaal is mede gebaseerd op het boek Verboden Foto’s; een Amsterdamse Roman, Helmut van de Berg (pseudoniem), Uitg Gigaboek, 2005-2019