menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

De verborgen schat van Beeld & Geluid

Oral History collecties bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid

 

Hoewel de meeste mensen bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid waarschijnlijk als eerste zullen denken aan het Mediamuseum en de Top 2000, beheert dit instituut ook hét audiovisueel archief van Nederland. Eén van de verborgen schatten binnen dit archief is de verzameling Oral History en op Oral History gebaseerde radio-uitzendingen, documentaires en films. Een schat, omdat het gaat om zeer waardevolle verzamelingen, waaronder een aantal van de oudste Oral History collecties van Nederland. Maar ook verborgen, omdat een belangrijk deel van deze collecties nog niet is gedigitaliseerd en de wel gedigitaliseerde collecties en op Oral History gebaseerde items zonder voorkennis moeilijk vindbaar zijn.

 

In de afgelopen maanden heeft onze stagiair Myrthe Kroes in het kader van haar stage vanuit de Open Universiteit onderzoek gedaan naar Oral History materiaal in het archief van Beeld en Geluid. Haar bevindingen heeft ze vastgelegd in het artikel ‘De verborgen schat van Beeld en Geluid’.

 

Nieuwsgierig naar wat er zoal te vinden is bij Beeld & Geluid? Neem vast een kijkje bij onze collecties en zoek op Archieven: Beeld & Geluid. Op basis van de gemaakte inventarisatie van de Oral History collecties zal de Beeld en Geluid collectie op onze collectie pagina binnenkort verder worden uitgebreid. Naast de genoemde collecties werken we ook ijverig aan het toevoegen en bijwerken van de collecties gerelateerde items in DAAN en waar die te vinden zijn. Het is dus de moeite waard om regelmatig op onze collectie pagina een kijkje te nemen!

 

Ook interessant:

In de rubriek ‘Vijf vragen aan’ vertelt Bas Agterberg, Conservator Mediahistorie bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, meer over het collectiebeleid, de mediageschiedenis en de plannen voor de toekomst.