Waarom gebruik(t)en mensen drugs? En welke betekenis geven ze eraan? Het historisch onderzoeksproject Drugs Monologen verzamelt persoonlijke verhalen van mensen die willen vertellen over hun ervaringen met drugsgebruik in het verleden. Hun verhalen vormen waardevolle historische bronnen om te begrijpen hoe drugsgebruik en maatschappelijke veranderingen elkaar door de decennia heen beïnvloeden. Het project maakt daarbij gebruik van verschillende vormen van oral history: van individuele interviews en thematische groepsgesprekken tot ingezonden audioverhalen die mensen zelf inspreken en insturen.
Experimenteerde jij in je hippiejaren met wiet of LSD? Droomde je weg bij opium of raakte je in de greep van de heroïne? Haalde je nachten door op speed of coke? Of stond je te housen op XTC? Sinds de jaren zestig zijn drugs niet meer weg te denken uit de Nederlandse samenleving. Ze vormen een complex en vaak controversieel onderdeel van het leven voor velen. De drugsgeschiedenis van Nederland bestaat daardoor uit veel verhalen. Voor sommigen is het een verhaal van rebellie, bevrijding of expressie. Voor anderen van misbruik, stigmatisering of trauma.
Het verhaal centraal
Ondanks de overvloed aan discussies over drugsgebruik in de media, politiek en samenleving, blijft één cruciale stem vaak ongehoord: die van gebruikers zelf. Drugs Monologen wil deze stilte doorbreken. Het doel is om herinneringen over drugsgebruik te verzamelen en te analyseren. Door terug te kijken op de verhalen van mensen die er zelf ervaring mee hebben, wordt een beter inzicht verkregen in de verschillende motieven en ervaringen rondom drugsgebruik en worden de gevolgen van het drugsbeleid door de jaren heen onderzocht.
Meedoen: anoniem of openlijk
Op de Drugs Monologen website kan iedereen op een veilige manier een persoonlijk verhaal opnemen of intypen en zo bijdragen aan het onderzoek. Dat kan anoniem of openlijk. Via de website kunnen mensen ook suggesties aandragen voor het onderzoek, bijvoorbeeld een plek voor de drugskaart van Nederland of een publicatie voor de egodocumentendatabase.
Onderzoek en kennisdisseminatie
Daarnaast vinden in het kader van Drugs Monologen oral history interviews plaats en oral history groepsgesprekken rond specifieke thema’s. Al deze verhalen dragen bij aan een beter begrip van de veranderende betekenis van drugsgebruik in de Nederlandse samenleving door de decennia heen. Vooruitlopend op de wetenschappelijke publicaties die aan het eind van het project zullen volgen, wordt er op blogs en via podcasts gepubliceerd over het materiaal dat is verzameld. Drugs Monologen is ook te volgen op social media via LinkedIn, Bluesky en Instagram.
Niet romantiseren of verketteren, wél begrijpen
Drugs Monologen wil het gebruik van bewustzijnsbeïnvloedende stoffen die onder de Opiumwet vallen niet romantiseren of aanmoedigen. Noch is het doel om het experimenteren met, of intensief gebruiken van drugs te verketteren of af te keuren. Het doel is vooral een beter begrip van een fenomeen dat sinds de jaren zestig een belangrijke rol kreeg in Nederland.
Drugs Monologen is een onderzoeksproject van de Open Universiteit en het Poppi Drugs Museum. Het wordt gefinancierd door NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Het onderzoeksteam bestaat uit prof. dr. Gemma Blok, dr. Irene Geerts en Sophie Janssens MA. Contact? Stuur een mailtje naar info@drugsmonologen.nl.