menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Sobibor-interviews Selma Leydesdorff in collectie US Holocaust Memorial Museum

Het United States Holocaust Memorial Museum in Washington DC gaat een serie interviews van hoogleraar oral history en cultuur Selma Leydesdorff opnemen in de collectie. Het gaat om gesprekken met overlevenden van vernietigingskamp Sobibor en nabestaanden van mensen die het kamp niet hebben overleefd.

 

Het museum maakt de interviews beschikbaar op de eigen website, onder de titel The Long Shadow of Sobibor collection. Het is een omvangrijke audiovisuele collectie, met 31 levensgeschiedenissen van nabestaanden van mensen die in Sobibor zijn vermoord en overlevenden van de opstand in het vernietigingskamp in oktober 1943.

 

In de interviews vertellen de overlevenden over hun leven voor en na het kamp. De nabestaanden gaan in op de impact die de dood van hun naasten in Sobibor heeft gehad op hun verdere leven. Sommigen verloren één of beide ouders, anderen raakten een geliefde kwijt. In de gesprekken vertellen ze over de diepe sporen die dit heeft nagelaten. Leydesdorff kwam een aantal van deze nabestaanden op het spoor tijdens het proces tegen Sobibor-kampbewaker Iwan Demjanjuk, dat ze bijwoonde in Duitsland.