menu

Veelgestelde vragen

 

Mogelijk heb je een vraag over oral history, het Knooppunt of hoe te starten met een project. Hieronder verzamelen we de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Mail ons!

 

(Met sneltoets Ctrl+F kun je sneller zoeken op titel of onderwerp)

 

  • Wat is oral history?

Onder oral history verstaan wij:

  1. Mondelinge getuigenissen en verhalen van mensen over bepaalde historische gebeurtenissen of periodes.
  2. Verhalen van mensen over de geschiedenis van de omgeving waar zij wonen.
  3. Levensverhalen van mensen die tot een bijzondere groep behoren.

Door oral history komt de geschiedenis van groepen die onderbelicht zijn gebleven in beeld. Vandaaruit kan de bestaande geschiedschrijving kritisch bevraagd worden. Het is ook een manier om zelf met geschiedenis bezig te kunnen zijn als groep of gemeenschap.

 

  • Hoe verzamel je verhalen voor oral history?

De verhalen worden verzameld door middel van (open) interviews. Oral history interviews hebben daarmee een heel ander karakter dan de meeste journalistieke interviews. Lees hier hoe je een goed interview afneemt.

 

 

  • Wat doet het Knooppunt?

Het Knooppunt verbindt mensen en organisaties die zich op een of andere manier met oral history bezighouden. Dat doen ze door te interviewen, onderzoek te doen, te zorgen voor het bewaren en doorzoekbaar maken van interviews en/of door de verhalen aan het publiek te presenteren.

 

  • Onder welke organisatie valt het Knooppunt Oral History?

Het Knooppunt is een initiatief van stichting BMP. Opzet is dat er zoveel mogelijk verbindingen tussen organisaties als archieven, musea, universiteiten, historische verenigingen en maatschappelijke initiatieven worden gemaakt. BMP zal het Knooppunt “Sprekende geschiedenis” na ongeveer 3 jaar overdragen aan een landelijk instituut dat het voorbestaan op de langere termijn kan waarborgen.

 

  • Wat doet een stuurgroep?

De stuurgroep denkt inhoudelijk mee over het programma van het Knooppunt, kiest welke thema’s door het Knooppunt opgepakt worden en bepaalt mede aan welk landelijk instituut het Knooppunt op termijn wordt overgedragen.

 

  • Hoe kan ik me aansluiten als partner?

Organisaties kunnen zich aansluiten als partner van het Knooppunt. Zij betalen daartoe een jaarlijkse bijdrage (gekoppeld aan de grootte van de organisatie). Daarvoor kunnen ze een beroep doen op ondersteuning door het Knooppunt en ook zelf onderwerpen agenderen. Voor meer info mail naar info@sprekendegeschiedenis.nl.

 

  • Hoe kan ik op een andere manier bijdragen?

Je kan je als vrijwilliger melden bij een archief, erfgoedorganisatie of museum in je omgeving. Zij zoeken vaak interviewers. Je kan je melden bij het Knooppunt om mee te helpen met het controleren van transcripties (uitgeschreven interviews). We zoeken ook nog mensen die willen helpen interviews te digitaliseren.

 

  • Ik wil met jullie samenwerken, met wie kan ik contact opnemen?

Neem contact op met Saskia Moerbeek, directeur van stichting BMP, via e-mail saskia@stichtingbmp.nl of telefonisch 020 – 428 27 28.

 

  • Ik wil graag stagelopen, wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn mogelijkheden voor studenten die een MBO, HBO of Universitaire opleiding volgen. De stage kan gaan over de technische kant van oral history (digitaliseren b.v.) schatgraven (bestaande oral history collecties in kaart brengen) en/of analyseren van oral history materiaal.

 

  • Ik wil een training op maat volgen kan dit?

Er zijn diverse mensen die oral history cursussen geven. Voor een overzicht klik hier. Vanuit het Knooppunt worden af en toe cursussen op maat voor partners georganiseerd ook is er een online introductiecursus oral history die ongeveer eens per kwartaal wordt gegeven.

 

  • Ik wil een collectie of onderzoek tippen, hoe doe ik dit?

Als je een interview collectie, een lopend project of een onderzoek wilt tippen voor de website, vul dan hier een formulier in.

 

  • Zijn er ook handleidingen hoe een interview op te nemen?

Ja die zijn er. Kijk eens op: Hoe bereid ik een interview technisch voor.

 

  • Ik wil iets met oral history doen in het onderwijs, waar begin ik?

We hebben een overzichtelijke onderwijspagina op onze website.

Er is een website: oral history in de klas van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Die website is een goed startpunt. Er zijn ook diverse projecten, zoals het project “de muren hebben oren” en “oorlog in mijn buurt” waar basisschoolleerlingen ouderen interviewen. Je kan ook altijd mailen als je een specifieke vraag hebt.

 

  • Wat is het beste programma/ softwaretechniek om te gebruiken voor transcriberen?

Er zijn verschillende programma’s voor verschillende gebruikers. Sommige zijn van grote softwareontwikkelaars (zoals Microsoft) andere zijn van universiteiten. Klik hier voor meer informatie. 

 

  • Welke apparatuur heb ik nodig om een interview af te nemen?

Oral history interviews worden integraal opgenomen. Je kan alleen het geluid opnemen, maar werken met beeld en geluid is nog beter. Je kan je telefoon gebruiken voor de opnames of een videorecorder. Vergeet niet je interviews op een veilige manier op te slaan. Let ook goed op de kwaliteit van beeld en geluid. Informatie over minimale standaards komt binnenkort online.

 

  • Wat wordt er verstaan onder bronmateriaal?

Bronmateriaal zijn de originele onbewerkte opnames van oral history interviews en de letterlijke transcripties daarvan. Bronmateriaal is vanuit historisch oogpunt erg belangrijk.  

 

  • Waar vind ik standaarden om materiaal te bewaren/ archiveren?

Dat is best ingewikkeld en verschilt per archief. Er wordt aan gewerkt. Het handigste is om contact met ons op te nemen. Dan kijken we wat het beste past bij jouw vraag.

 

  • Hoe waarborgen jullie diversiteit en inclusie in wat jullie doen? Bv. 4 p’s?

Oral history is op zich een goede manier om bij te dragen aan diversiteit en inclusie in de geschiedschrijving. Maar er is meer. Het gaat ook om het personeel van organisaties, de programma’s en het publiek waarop presentaties zich richten. Wij hebben een groot en divers netwerk en denken graag mee waar je geschikte mensen kunt vinden en hoe je verschillende soorten publiek kunt bereiken. Ook zijn er aan het Knooppunt verschillende experts verbonden die graag meedenken over de uitgangspunten en de manier van werken van je organisatie. 

 

  • Als ik me wil verdiepen in oral history, welke boeken en artikelen tippen jullie?

Oral History – de mensen en hun verhalen. Selma Leydesdorff – (Uitgeverij Prometheus, Amsterdam, 2021)

 

The voices of the past – Paul Thompson – (Oxford University Press, London / New York, 1978)