menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Keti Koti 2023

Fotocredit: NRC

In Nederland wordt elk jaar op 1 juli de afschaffing van de slavernij herdacht en de vrijheid gevierd. Ongeveer 150 jaar geleden kwam er een einde aan de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen, die toen koloniën van Nederland waren. Het vieren van Keti Koti is belangrijk voor de maatschappij, omdat het ons herinnert aan het verleden, ons inspireert voor de toekomst en ons aanzet tot actie in de strijd tegen ongelijkheid en racisme. 

 

Door heel Nederland worden allerlei activiteiten georganiseerd, we hebben er een aantal op de rij gezet: 

 

Keti Koti, Amsterdam

Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) organiseert voor de 21ste keer op zaterdag 1 juli de jaarlijkse Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden van 14.00 uur tot 15.15 uur in het Oosterpark in Amsterdam. De Nationale Herdenking is tevens de officiële start van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden en wordt bijgewoond door een afvaardiging van het kabinet. Het Keti Koti Festival, waar feestelijk wordt stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk, vindt dit jaar plaats op het Museumplein in Amsterdam. Meer informatie via link

 

Keti Koti Festival Utrecht 

Een middag vol verbinding, optredens en eten tijdens het Keti Koti Festival in Utrecht. Het festival verwelkomt op zaterdag 1 juli vanaf 14:00 uur iedereen in het Griftpark, gelegen in het hart van Utrecht.

 

Keti Koti Haarlem 

Stichting Keti Koti Haarlem en het Frans Hals Museum bundelen hun krachten en organiseren Keti Koti Haarlem, een dynamisch evenement in het kader van Koloniaal Haarlem op 1 juli op locatie Hof in het museum, compleet met muziek, workshops, hapjes en culturele uitwisseling. Het evenement vindt plaats van 15:00 tot ongeveer 20:00 uur en is gratis te bezoeken. 

 

Filmhuis Den Haag, Den Haag 

In samenwerking met Pepr, het Nederlandse streamingplatform voor films van zwarte makers en verhalen uit de Afrikaanse diaspora, en het Huis van Gedichten, presenteert Filmhuis Den Haag een uiteenlopend dag- en avondprogramma vol aangrijpende films en inspirerende spoken word, van 10:45 tot 22:40 uur. Informatie over tickets en prijzen zijn hier te vinden.

 

Keti Koti Festival, Rotterdam 

Op 30 juni is de herdenking en het bevrijdingsfeest wordt gevierd op 1 juli met een Keti Koti Festival. In Rotterdam staat het monument ter herdenking van de slavernij aan de Lloydkade, op de plek waar schepen van de Rotterdamse slavenhandelsmaatschappij Coopstad en Rochussen vertrokken naar Afrika. Het programma vind je hier.

 

Spot, Groningen 

Op zaterdag 1 juli viert Groningen met Keti Koti de afschaffing van de slavernij. Op die dag verandert de binnenstad van Groningen in een groot festivalterrein. Op allerlei locaties worden bijzondere activiteiten georganiseerd in het kader van het slavernijverleden van Groningen en de doorwerking daarvan op het heden. Meer informatie via de website van Spot Groningen.

 

Uitgelicht: Oral History

Op vrijdag 30 juni vindt in het stadhuis van Nijmegen een Keti-Koti lezing en Herdenking plaats met oral histories over o.a. onderdrukking, verminking en culturele ontworteling, met een lezing van Rose Mary Allen (University of Curaçao): ‘Naar een meerstemmig perspectief op het Nederlandse slavernijverleden, de doorwerking en de heling‘.