Hier vind je het overzicht van de gepubliceerde nieuwsberichten.
(zoeken met Ctrl-F)
In onze nieuwe rubriek ‘5 vragen aan’ gaan we in gesprek met interessante mensen, ons netwerk en relaties en duiken we zo de wereld van oral history in en alles wat ermee te maken heeft. Deze maand Susan Hogervorst; universitair docent cultuurgeschiedenis aan de Open Universiteit. Daarnaast is ze als …
Lees verderWil je erfgoeddata snel voorzien van de juiste termen (met unieke identifier)? Dat kan! Shannon van Muijden, datamanager bij het Zuiderzeemuseum, schreef een handleiding voor het openresourceprogramma OpenRefine. Deze handleiding legt stap-voor-stap uit wat je als collectiebeheerder kunt doen om je informatie in bulk te verrijken met termen via het …
Lees verderWoensdag 8 maart is internationale vrouwendag. Daarom vragen wij de aandacht voor een bijzondere groep vrouwen: de Molukse vrouwengroep Kelompok. De groep was actief in de jaren 70 & 80 en had een groot aandeel in de opkomende Zwarte vrouwenbeweging. De geschiedenis, verhalen en kennis van deze vrouwen zien wij …
Lees verderRijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zoekt DRIE collega’s voor het programmateam Faro. Om samen met alle partners in het brede erfgoedveld handen en voeten te geven aan de Uitvoeringsagenda Faro en van elkaar te leren. Heb jij kennis of affiniteit met thema’s in de Uitvoeringsagenda: Meerstemmigheid, Oral History, Archieven, …
Lees verderIn het oral history werkveld zijn er ontzettend veel betrokken vrijwilligers: van interviewers tot transcribeerders, mensen die helpen met de communicatie of met ict. Er zijn veel enthousiastelingen die ervoor zorgen dat een oral history-project kan groeien. Deze maand spreken wij twee vrijwilligers over het project De Stem van Leiden. …
Lees verderIn onze nieuwe rubriek ‘5 vragen aan’ gaan we in gesprek met interessante mensen, ons netwerk en relaties en duiken we zo de wereld van oral history in en alles wat ermee te maken heeft. Deze maand Yvette Kopijn: oral historian, onderzoeker, erfgoed- en educatiespecialist. 1/ Kun je jezelf …
Lees verderBIAK Stories vertelt het verhaal van een liefdesgeschiedenis op het eiland Biak in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea in de context van de dekolonisatie van deze laatste Nederlandse kolonie in Azië. BIAK Stories neemt het publiek mee naar Biak, een eiland in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Het is de tweede helft van …
Lees verderBen jij een erfgoedprofessional met een groot hart voor oral history? Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is op zoek naar een productmanager Onderzoek en Erfgoed. Een unieke senior functie waarin je ook een bijdrage levert aan het verder professionaliseren van oral history. De productmanager wordt verantwoordelijk voor …
Lees verderWat betekenen stiltes tijdens oral history interviews? Wat doet oral history voor mensen die jarenlang zwegen? Leg je je eigen stem het zwijgen op door stil te blijven? Op de nieuwe thema-pagina lees je meer over stiltes, zwijgen en oral history. De pagina is onderverdeeld in drie subthema’s: 1. …
Lees verderIn onze nieuwe rubriek ‘5 vragen aan’ gaan we in gesprek met interessante mensen uit ons netwerk en experts en duiken we zo de wereld van oral history in en alles wat ermee te maken heeft. We trappen af met Dr. Arjan van Hessen die nauw betrokken is bij de …
Lees verderMarie von Meijenfeldt heeft op basis van gelabelde interviews een kort essay geschreven. Daarin vergelijkt ze de betekenis die de verschillende groepen geïnterviewden aan het begrip vrijheid geven en vertelt ze hoe het schrijven van het essay haar eigen denken over vrijheid beïnvloed heeft. Het essay is hier te lezen. Het essay …
Lees verderAfgelopen november was onze stagiaire Liesbeth Knaeps te gast bij de tweede dag van het symposium ‘Silence is (not) an option: Re-thinking oral history post #MeToo’. Tijdens het symposium waren er verschillende panels die dieper ingingen op de achtergronden en betekenissen van stiltes en zwijgen vanuit een wetenschappelijk oral …
Lees verder‘Linked Data klinkt als iets magisch, maar wat houdt het nu concreet in?’: aldus een bezoeker van een presentatie over Linked Data in het voorjaar van 2022 bij het Stadsarchief Amsterdam. Linked Data lijkt een soort toverwoord in erfgoedland te zijn: het idee dat gegevens over de grenzen van instellingen …
Lees verderOnlangs schreef Susan Hogervorst een recensie over het boek ”Oral history. De mensen en hun verhalen” in het Tijdschrift van Geschiedenis. Benieuwd? Lees de volledige recensie via Amsterdam University Press.
Lees verderBarbera Wolfensberger (l) (DGCM OCW) ontvangt de Uitvoeringsagenda Faro van Martine van Lier (FIM) en Mariëlle Hendriks (r) (Erfgoedhuis Provincie Zuid-Holland) Meer dan 80 grote erfgoedkoepels, instellingen, opleidingen en personen hebben woensdag 21 december met een intentieverklaring hun steun betuigd aan ondertekening van het Verdrag van Faro door Nederland. …
Lees verder‘Sprekende geschiedenis’ is nu een jaar onderweg. December is een mooi moment om hier even bij stil te staan. In gesprek met initiatiefnemer Saskia Moerbeek delen we de belangrijkste highlights en blikken we vooruit naar 2023. Kick – off bij Beeld en Geluid in Hilversum Op 28 januari 2022 …
Lees verderTijdens de feestdagen breng je veel tijd door met elkaar, er is gezelligheid, lekker eten en tijd om met elkaar mooie gesprekken te voeren. Perfecte timing om de vragen te stellen die je altijd al hebt willen weten. Misschien word je wel geïnspireerd om meerdere mensen te interviewen en …
Lees verderHet oral historyproject Molenverhalen van Erfgoedhuis Zuid-Holland heeft de Immaterieel Erfgoedprijs van het Gilde van Vrijwillige Molenaars gewonnen. Voor het project werden meer dan 25 (oud)molenaars en mensen die op poldermolens opgroeiden geïnterviewd over het leven en werken op de Zuid-Hollandse poldermolens. Zo worden kennis en verhalen over het …
Lees verderIn het nieuwe Archievenblad besteden we aandacht aan prangende vraagstukken rondom het oral history-werkveld in Nederland. Saskia Moerbeek, initiatiefnemer van Sprekende Geschiedenis, sprak met enkele archiefinstellingen over hun ervaringen en vraagstukken. Jantje Steenhuis, directeur van Stadsarchief Rotterdam, Thijs de Leeuw en Mariët Bruggeman, respectievelijk onderzoeker en hoofd van de …
Lees verderHoe toegankelijk zijn archieven eigenlijk? Op welke manieren worden onderbelichte verhalen van gemarginaliseerde groepen gedocumenteerd? Hoe kunnen gevestigde archieven actiever worden in het wervings- en selectieproces? En wie bepaalt uiteindelijk welke verhalen waardevol zijn? Warda El-Kaddouri is literatuurwetenschapper en journalist en schreef in opdracht van het Stadsarchief Amsterdam (SAA) …
Lees verder