menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Adoeh seh.. De weg naar Amersfoort

MS Sibajak die ca. 20 maart 1951 vanuit de haven van Tanjong Priok naar Rotterdam vertrok voor de repatriëring

 

Aankomst ooievaarsschip ”Atlantis” (1950)
Met het schip “Atlantis” repatriëren KNIL-militairen en hun gezinnen uit Indonesië naar Nederland. Onderweg worden baby’s geboren, zodat de “Atlantis” uiteindelijk in Amsterdam arriveert met 62 passagiers meer dan oorspronkelijk.
Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)
Publicatiedatum: 10 juli 1950
Licentie: CC-BY-SA

YouTube – KeiTV Amersfoort

 

Interviewer/schrijver Grondhuis is zelf in 1950 geboren aan boord van de Atlantis, toen zijn ouders van Indonesië naar Nederland voeren. ,,Ik ben al vier verschillende mensen in mijn jeugd in Amersfoort tegengekomen die ook op de Atlantis geboren zijn.” In zijn boek beschrijft Grondhuis de verhalen van achttien Indische families die in Amersfoort zijn komen..

 

Op het Engelse schip de Atlantis werden tijdens de reis 63 baby’s geboren die zowel de Nederlandse als de Engelse nationaliteit kregen. Met uiteindelijk 959 opvarenden kwamen de vluchtende Nederlanders op 10 juli 1950 in Amsterdam aan op de Javakade.

 

In het boek staan achttien verschillende verhalen van families met Nederlands-Indische roots. 

Zij kwamen naast met de S.S. Atlantis o.a. ook met de M.S. Sibajak en de S.S. Majola naar Nederland.

Hoofdvragen waren: Weet u iets over de achtergrond van uw vader (veelal KNIL-achtergrond) en moeder? Wat kunt u vertellen over uw voorouders? Op welke eilanden heeft uw familie gewoond en vond er migratie plaats tussen de eilanden? Waar hebben uw ouders gewoond toen ze in de jaren 1950 en 1960 in Nederland aankwamen? Voelt u zich Indisch en gaat u naar Indische bijeenkomsten?

Er wordt voornamelijk over Nederland, Indonesië, Java, Ambon, Saparua en Sulawesi gesproken.
Thema’s zijn o.a. Tweede Wereldoorlog, Indonesische revolutie, voorouders, migratie, ontvangst in Nederland, identiteit, Indische verenigingen, KNIL, huisvesting, discriminatie, ongelijkheid binnen leger.

 

De collectie wordt beheerd door Jim Grondhuis. Er zijn geen concrete plannen om de collectie onder te brengen bij een archiefinstelling.

 

De collectie bestaat uit digitale audiobestanden. Om de interviews duurzaam te bewaren voor de toekomst is overdracht aan een e-depot gewenst.

 

Grondhuis, J. (2020). Adoeh seh. De weg naar Amersfoort.
In eigen beheer.