menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Afstandsmoeders en afstandskinderen

 

De Paulastichting was een tehuis voor ongehuwde zwangere vrouwen. De leiding was in handen van de Kleine Zusters van de Heilige Joseph, een Heerlense congregatie. Na 1972 ontwikkelde de stichting zich tot een centrum voor crisisopvang voor vrouwen die slachtoffer waren van huiselijk geweld. Later kwamen daar andere doelgroepen bij: slachtoffers van eergerelateerd geweld, mannen en ook slachtoffers van mensenhandel. Dit onderzoek moet in het voorjaar van 2022 resulteren in een boek over de geschiedenis van de Paulastichting en van haar rechtsopvolgers, de stichting Hera en de stichting Moviera in Oosterbeek.

 

Op een van de binnenplaatsen van de Paulastichting in Oosterbeek na de officiële opening op 31 mei 1967 door kardinaal Alfrink.

 

In het voorjaar van 2022 sloot de locatie Oosterbeek van Moviera. Moviera is een stichting voor hulp aan slachtoffers van huiselijk geweld. Op haar verzoek beschreef Dr. Anton van Renssen de geschiedenis van deze locatie. Dat verhaal begint in 1966, het jaar dat de Paulastichting uit Utrecht verhuisde naar het landgoed Dreijerheide in Oosterbeek.