menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

De provisiekast, lekker voor later

culinairerfgoedcentrum.com

 

Looptijd onderzoek: 2014 – heden

Van uit het Culinair Historisch Erfgoedcentrum onderzoeken en rubriceren publiceren wij het belang van het conserveren van voeding. Het belang van het bewaren van landbouwoverschotten dit binnen het kader van verantwoord maatschappelijk ondernemen. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel.

Lekker voor later wil onderzoeken welke methoden nog zijn overgebleven van de generatie die zich hier mee bezig hield. En welke technieken worden nu nog toegepast. Is dit nog mogelijk in multicultureel Nederland. Oraal overgedragen verhalen spelen hierin een grote rol. Het vastleggen van deze verhalen zijn vastgelegd in een boek “Alleen de geur blijft hangen. Een herinnering aan een eetmoment”.

 


Alleen de geur blijft hangen, een herinnering aan een eetmoment

Dit rijk geïllustreerde boek zal ongetwijfeld het stempel krijgen van Culinair erfgoed. En terecht. Het Culinair Historisch Kookmuseum in Appelscha heeft, na een geslaagde oproep om reacties, ruim zes jaar persoonlijke herinneringen aan een eetmoment verzameld. Dat heeft een schat aan kostelijke verhalen en recepten opgeleverd. Met als resultaat een boek dat vele auteurs telt uit heel Nederland. Zij tekenden historische ervaringen op over onvergetelijke eetmomenten tijdens de oorlog, feestdagen en bijzondere familiegebeurtenissen zoals geboorten, huwelijken en overlijden. Compleet met bijbehorend fotomateriaal.

Aan dit unieke, waardevolle boek is geen wetenschappelijk onderzoek vooraf gegaan. Trends en traditie worden ingevuld vanuit overleveringen door de schrijvers. Levendig, emotioneel, traditioneel, verrassend en af en toe onthutsend. U vindt het allemaal in dit unieke boek, een document om te koesteren.