menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

En zij die na ons komen

Moeders met kleuter op schouder, strand Bloemendaal 1946, Ad Windig, Stadsarchief Amsterdam nr. 30793/90749

En zij die na ons komen; Kleine kroniek van drie Nederlandse families

Truska Bast

Nieuw Amsterdam, 2012

ISBN: 9789046812273

Kleine kroniek van drie Nederlandse families

Truska Bast heeft voor oral history gekozen om te achterhalen wat het voor mensen betekende, die gebeurtenissen uit de geschiedenis.

 

Voor boerenzoon Ko is het een ware volksverhuizing als hij in 1919 met koeien en hooi per stoomtrein van Zuid-Holland naar de Veluwe trekt. Het gezin kent diepe armoede. Hoe anders is dat op het eiland Wieringen, waar Pieter, het zoontje van een opzichter van Rijkswaterstaat, rond 1920 verblijft met de Duitse kroonprins Wilhelm, die naar het eiland is verbannen. Of op Java, waar de Indisch-Nederlandse vader van Sien achttien kinderen verwekt bij twee inlandse vrouwen en Sien met haar zusjes wordt ondergebracht in het Protestantse Weeshuis.
In En zij die na ons komen lezen we hoe het er anno 2010 voor staat met Ko, Pieter en Sien – en wat er van hun kinderen, kleinkinderen én achterkleinkinderen is geworden. Aan de hand van deze drie families beschrijft Truska Bast hoe een leven in Nederland in honderd jaar is veranderd. Dat levert een meeslepend en kleurrijk tijdsdocument op.