menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Epens verzet

Opgeblazen Geulbrug bij Epen (Limburg) - mei 1940 - A.J.A. Rikkert - Collectie NIOD 65155

Bericht aan Hare Majesteit

Rosalie Sprooten

Uitgeverij Coenen, Simpelveld 1991

 

Rosalie Sprooten beschrijft het verzet in Zuid-Limburg aan de hand van gesprekken met mensen in en rond haar geboortedorp Epen. Ze deed er tweeëneenhalf jaar over. “Het is oorlogsgeschiedenis op de vierkante kilometer,’ zoals ze zegt over haar “Bericht aan Hare Majesteit”.

Juist die kleinschalige aanpak maakt het boek zo boeiend. Bovendien heeft Sprooten een goed gevoel voor detail en een bijzonder heldere schrijftrant. “Oral history’ van de bovenste plank: nog juist op tijd ter hand genomen, want straks zijn de ooggetuigen overleden. De verhalen passen nu als stukjes van een puzzel in elkaar. Wie een beetje bekend is met de streek en de mentaliteit van de mensen, vindt veel herkenningspunten.

 

Sprooten behandelt in Bericht aan Hare Majesteit het oprollen van de kopstukken van het verzet van de kring-Gulpen van de Landelijke Organisatie (LO) tijdens “de Slag van Wittem’. Die overval door de SD zou er toe leiden dat tien vooraanstaande Zuidlimburgers in concentratiekampen terechtkwamen onder wie kapelaan Houben. Van hen keerden er maar twee levend terug.