menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Grensverhalen: Over de grens

Naar aanleiding van de 300ste verjaardag van de Belgisch-Franse grens gingen Erfgoedcel CO7, Gemeente Langemark-Poelkapelle en hun Franse partners Office de Tourisme Cassel Horizons en vertelassociatie Paroles Bohèmes (Cassel) in 2012 en 2013 aan beide kanten van de ‘schreve’ op zoek naar leuke grensverhalen.

 

Op 17 maart 2013 werden de verzamelde verhalen na de voorstelling van het project bij café d’Heybeke in grensdorp Haringe symbolisch uitgewisseld. Daarna gingen drie Franse en drie Vlaamse vertellers hier samen mee aan de slag om een tweetalig vertelprogramma uit te werken waarin zowel het Vlaamse als het Franse perspectief op het vroegere leven langs de grens wordt belicht. Het programma werd aan beide zijden van de grens gebracht tijdens twee vertelavonden voor een gemengd Belgisch-Frans publiek als onderdeel van vertelfestivals ‘Détours & Raccourds’ (Cassel) en ‘KLAPZ!… Over grenzen’ (Langemark-Poelkapelle).

 

Op 25 augustus 2013 vond het vertelfestival ‘KLAPZ!… Over grenzen’ plaats op het domein van Fedasil in Poelkapelle. De bewoners van het centrum staken allemaal één of meerdere grenzen over. Hun verhaal doet denken aan dat van vele Westhoekers tijdens de Eerste Wereldoorlog. De bewoners droegen via een experimenteel project rond ‘grenzen’ hun steentje bij aan het vertelfestival KLAPZ!. Ze worden hierin begeleid door de sociaal-artistieke werking De Figuranten uit Menen.