menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Moeders van toen

© Karen Juliane / Nationaal Archief / Spaarnestadphoto

© Karen Juliane / Nationaal Archief / Spaarnestadphoto

Voor een nieuw project in opdracht van uitgeverij Ambo Anthos is schrijver en journalist Truska Bast op zoek naar vrouwen, boven de zeventig, die openhartig willen vertellen over het moederschap.

 

Aan de hand van hun persoonlijke verhalen hoop ze te ontdekken hoe moederschap is veranderd, of juist niet. Welke verwachtingen hadden deze vrouwen voor ze moeder werden? Hoe werd in hun tijd aangekeken tegen zwangerschap en bevallen en hoe hebben zij dat zelf beleefd? Welke gevolgen had het moederschap voor relaties, zoals die met hun partner, familie, vrienden? Hoe kijken ze naar opvoeden toen en nu? Wat deden ze anders dan hun eigen moeder, wat gaven ze door? Wat betekende het moederschap voor hun opleiding, baan, carrière? En, tot slot: wat als ze het over mochten doen?

 

Vertellers moeten rekenen op twee interviews van 2 à 2,5 uur, bij hen thuis (indien mogelijk). Daaraan voorafgaat een korte telefonische kennismaking die voor beide partijen vrijblijvend is. Deze is bedoeld om de verwachtingen over en weer duidelijk te maken, en om ervoor te zorgen dat er uiteenlopende vrouwen aan het woord komen qua leeftijd, gezinssituatie, opleiding, achtergrond. In overleg met uitgeverij Ambo Anthos wordt de uiteindelijke selectie gemaakt.