OH-SMArt – Oral History Stories at the Museum around Artworks

Gehonoreerd door:

PDI-SSH

gehonoreerde-projecten-2021-call/

 

Onderzoeker:

dr. Sanneke Stigter

Oral History – Stories at the Museum around Artworks’ (OH-SMArt) is een langetermijn-initiatief om de digitale onderzoeksketen rond het gebruik van Oral History en gesproken verhalen aanzienlijk te verbeteren, met onderzoek naar kunstwerken en musea als gebruikssituatie.

Musea bewaren unieke audiovisuele opnames over kunstwerken in hun archieven, maar hebben een grote achterstand in het openbaar maken en delen van deze informatie, vanwege de bewerkelijke workflow van opslaan en transcriberen, de gevoeligheid van een deel van het materiaal, en het gebrek aan instrumenten om de inhoud te gebruiken en erop te reflecteren.

Dit zijn generieke problemen voor alle onderzoekers die zich bezighouden met gesproken verhalen. Een verbeterde en gebruiksvriendelijke workflow voor het opslaan van gesproken verhalen, die automatisch verbinding maakt met een automatische spraaktranscriptiedienst, zal een belangrijk deel van dit probleem oplossen.

Bovendien maakt de verbeterde workflow de ontwikkeling mogelijk van nieuwe tools die vooral gericht zijn op het faciliteren van reflectie door het bronmateriaal te contextualiseren met lagen van gebruikersinterpretaties, waardoor het gezichtspunt van de onderzoeker in perspectief wordt geplaatst. OH-SMArt, dat op een slimme manier het museum achter de schermen ontsluit, bevordert onderzoek met gesproken verhalen rond kunstwerken en draagt bij aan bestaande digitale onderzoeksinfrastructuren met domeinbrede toepassingen voor kennisontwikkeling.