menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Oorlog op de Veluwe

De podcastserie Oorlog op de Veluwe behandelt oorlogsgebeurtenissen uit vijf Veluwse gemeenten. De afleveringen bestaan uit een combinatie van oral history, interviews met deskundigen en resultaten van literatuuronderzoek en nieuw archiefonderzoek. De eerste aflevering gaat over gevolgen van de razzia van Putten, die komende week wordt herdacht. Bijzonder aan deze aflevering is onder meer een interview dat de laatste overleden teruggekeerde Putter, Jannes Priem, in 2012 gaf op het station in Putten over zijn ervaringen.

 

Roel Zuidhof, directeur van de Bibliotheek Nijkerk: ‘De podcastserie Oorlog op de Veluwe laat mensen op een vernieuwende manier kennismaken met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Door het gebruik van achtergrondgeluiden wordt een indringende sfeer opgeroepen. Het publiceren van podcasts is een nieuwe dienstverlening die bij uitstek geschikt is voor bibliotheken. Het sluit naadloos aan bij verschillende van onze wettelijk taken, zoals het ter beschikking stellen van kennis en informatie, het bieden van mogelijkheden tot ontwikkeling en educatie en het laten kennis maken met kunst en cultuur.’

In diverse aflevering lezen mensen voor uit originele documenten. In De gijzeling in het stadhuis leest de 15-jarige Loïs Bredemeijer voor uit het dagboek van Cootje Callenbach. Zij was in 1944 vijftien jaar toen ze haar verhaal schreef over de gijzeling van ruim veertig Nijkerkers in het Nijkerkse stadhuis. In de aflevering Boerderij De Harscamp, leest een stemacteur voor uit het dagboek van een frater. Daarnaast wordt de zoon van de frater geïnterviewd.

 

In de podcastserie staan oorlogsverhalen centraal uit de Veluwse gemeenten Barneveld, Ede, Ermelo, Nijkerk en Putten. De vijf deelnemende gemeenten financieren een deel van de productie. Daarnaast is in het kader van 75 jaar vrijheid een bijdrage toegekend door het Mondriaanfonds namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In haar toekenning van de subsidie sprak het Mondriaanfonds dat het project blijk geeft van ‘goed cultureel ondernemerschap’. De podcastserie is gemaakt door de Nijkerkse historicus Anton van Renssen in samenwerking met geluidstechnicus Piet Nelemans uit Veenendaal

 

Voor de podcast over Oorlog op de Veluwe gebruikte Anton van Renssen naast interviews met deskundigen en familie van betrokkenen ook interviews uit eerdere projecten. Zo kon hij putten uit de interviews die hij maakte voor het project Getuigen Verhalen. Daarmee kregen deze verhalen een nieuwe doelgroep. 

Renssen maakte de serie officieel voor de Biblitheek Nijkerk, maar ook voor vijf Veluwse gemeenten: Ermelo, Putten, Nijkerk, Barneveld en Ede. De podcastserie telt negen afleveringen. In dit project komt zijn liefde voor geschiedenis en radio samen. Hij werkt in dit project samen met geluidstechnicus en muzikant Piet Nelemans en met meer dan vijftig vrijwilligers. Renssen tekende voor het onderzoek, het schrijven van de draaiboeken, de montage en de eindredactie. Kortom: eigenlijk voor bijna alles.

Voor deze podcasts maakt Renssen gebruik van nieuwe en bestaande interviews. De muziek is van Nederlandse Joodse muzikanten die slachtoffer zijn geweest van de Holocaust. Die mag hij gebruiken met toestemming van de Leo Smit Stichting.