De AWN Nederlandse Archeologievereniging heeft een lange geschiedenis aan archeologisch veldwerk door vrijwilligers, met name in de periode vóór het Verdrag van Malta (1992). Nu deze vrijwilligers op leeftijd raken, dreigen hun ervaringen en kennis verloren te gaan en raken private archeologische collecties mogelijk verweesd. De AWN heeft het initiatief genomen om studenten van o.a. de Universiteit Leiden, de Universiteit van Amsterdam en de Saxion Hogeschool oral history interviews te laten afnemen met oudere vrijwilligers. De interviews gaan over hun ervaringen in de archeologie en hun ideeën voor de toekomst.
De verhalen worden voor iedereen toegankelijk gemaakt ook wordt er een bijeenkomst georganiseerd voor geïnterviewden en studenten samen. Ook wil de AWN samen met partners een visie ontwikkelen op de toekomst van particuliere archeologische collecties. Een voorbeeld is de Hoogovens-collectie die door vrijwilligers in 60 jaar tijd is opgebouwd en nu wordt overgedragen aan Huis van Hilde. Dit sluit aan bij de groeiende aandacht voor particuliere collecties en hun eigenaren naar aanleiding van het advies van de Commissie Buma.
Met het initiatief willen we vier doelen bereiken:
In juli is een eerste pilot in Leiden gestart waarin studenten een oral history cursus van het Knooppunt ‘Sprekende geschiedenis hebben gevolgd’. In 2024 willen we het project opschalen met inzet van Faro-middelen.